Kiadták a figyelmeztetést: több megyében gondot okozhat az eső, de van, ahol már havazik

HelloVidék   
  Megosztom
Kiadták a figyelmeztetést: több megyében gondot okozhat az eső, de van, ahol már havazik

Mediterrán ciklon hoz csapadékos, kissé szeles időt mára. Nyugaton, délnyugaton és a Bakonyban a lehűléssel párhuzamosan egyre több helyen váltja havas eső, havazás az esőt - írta az Időkép.

Elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ a nagy mennyiségű csapadék miatt hétfőre Zala és Somogy megyékre. Ahogy írták:

Ezeken a területeken az eddig már lehullott mennyiséggel a 24 órás csapadékösszeg meghaladhatja a 20 mm-t. Az északkeleti országrészben kedden, illetve szerda délig a 24 órás csapadékösszeg szintén meghaladhatja a 20 mm-t.

Az Időkép előrejelzése szerint hétfőn egy mediterrán ciklon hoz sokfelé csapadékos időt. Elsősorban eső várható, de reggel, délelőtt főként a Dunántúl nyugati felén, valamint a Dunántúli-középhegység magasabb részein, napközben pedig az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havas eső, havazás kialakulhat. A déli-délkeleti szél többfelé élénk, délkeleten erős lehet. Délután 1 és 10 fok között alakul a hőmérséklet, délkeleten lehet enyhébb az idő.

Valahol már havazik

Ahogy az Időkép írta: a Kékestetőre már vasárnap este megérkezett a télies időjárás, kora reggel pedig elsőként a nyugati határ mentén kezdődött halmazállapot-váltás.

Már havazik a Kékestetőn. MTI/Komka Péter
Már havazik a Kékestetőn. MTI/Komka Péter

Nagyjából reggel 9 óráig elsősorban Vas megye déli részén, Zalában és a Bakonyban mind több helyen havas eső, havazás váltotta fel az esőt, miközben a hőmérséklet több helyen fagypont közelébe csökkent.

Hajag-tetőn már fagypont alá hűlt a levegő, az intenzív havazásnak köszönhetően gyorsan kifehéredett a Bakonyban található hegycsúcs:

A folytatásban...

Kedden eleinte többfelé várható eső, zápor, a legmagasabb hegyeinkben esetleg havas eső, hózápor előfordulhat, majd napközben átmenetileg kevesebb helyen eshet, többfelé felszakadozhat a felhőzet, átmenetileg kisüthet a nap. Délután délnyugat felől viszont újabb kiadós eső érkezik. Sokfelé szeles lesz az idő, az ország keleti felén erős lökések kísérhetik a déli-délnyugati szelet. 4 és 12 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Szerdán felszakadozhat a felhőzet, és több órára kisüthet a nap, ugyanakkor elszórtan záporok alakulhatnak ki, délkeleten egy-egy zivatar sem kizárt. Élénk, erős lesz a délnyugati szél. A csúcshőmérséklet 6 és 15 fok között alakulhat, továbbra is délkeleten lehet a legmelegebb.

Csütörtökön és pénteken sok felhő lesz az égen, több tájegységünkön továbbra is számítani kell esőre, helyenként havas eső, havazás, az esti, éjszakai órákban néhol akár ónos eső előfordulhat. Az északi-északnyugati szél többfelé élénk, erős lehet. Csütörtökön 2-8, pénteken 0-5 fokos maximumokra van kilátás.

Címlapkép, Fotó: MTI/Komka Péter

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időjárás

időjárás előrejelzés

eső