Ítéletidő közeleg: ezekben a megyékben még jégeső és hófúvás is lehet + Térkép

HelloVidék   
  Megosztom
Ítéletidő közeleg: ezekben a megyékben még jégeső és hófúvás is lehet + Térkép

AZ OMSZ kiadta a figyelmeztetést: egyre nagyobb területen vált át az eső havas esőbe, havazásba. A hegyekben akár 10 centis hótakaró is kialakulhat, a zivatatrokat viharos szél, jégeső kísérheti. Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket is, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat január 19-ére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetéseket adott ki zivatar, havazás és hófúvás veszélye miatt. Azt előrejelzések szerint, csütörtök éjfélig egyre nagyobb területen vált át az eső havas esőbe, havazásba.

A magasabban fekvő (300 m feletti) területeken érdemi, akár 10 centis hótakaró is kialakulhat, síkvidéken a fagypont körüli, kevéssel afölötti hőmérsékleti értékek miatt bizonytalanabb a kialakuló hóréteg vastagsága, elsősorban Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom megyék, illetve a Dunakanyar térségében több centis olvadozó, tapadó hóréteg is lehet.

A Dunántúli-középhegységben az erős, olykor viharos északi szél hófúvást eredményezhet:

A keleti, délkeleti határvidék közelében zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez intenzív csapadék, erős, viharos széllökések (60-75 km/h), esetleg aprószemű jég társulhatnak.

A hétvégére ilyen időjárás várható

Az Időkép előrejelzése szerint pénteken borult lesz az ég, átmenetileg csak a Dunántúlon vékonyodhat el a felhőzet. Keleten, északkeleten többfelé várható eső, havas eső, majd egyre inkább havazás. Egy-egy hózápor emellett a Bakonyban és délnyugaton is előfordulhat. Többfelé élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban -6, +3, napközben 0, +5 fokot mérhetünk.

Szombaton is sok felhő lesz az égen, csak kevés helyen süthet ki rövid időszakokra a nap. A nyugati tájak kivételével főként a nap második felében fordulhat elő dél felől több helyen hószállingózás, kisebb havazás, délen, délkeleten havas eső, eső. A Dunántúlon sokfelé erős, nyugaton viharos lesz az északi szél, emellett keleten, délkeleten az északkeleti szél lehet élénk. Reggelaz ország nagy részén fagyni fog, a csúcshőmérséklet pedig -1 és +5 fok között alakul.

Vasárnap keleten több órára kisüthet a nap, máshol erősen felhős, borult időre számíthatunk és több helyen előfordulhat kisebb havazás, havas eső. A Dunántúlon még szeles lesz az idő. Keleten 5-7, máshol -1, +4 fok várható napközben. Hétfőn főként délen, délnyugaton lehet csapadékos az idő, északkeleten, keleten kisüthet a nap. Újra országszerte szeles időben lesz részünk, 3-9 fokos maximumokkal.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

időjárás

havazás

szél

tél

hófúvás

időjárás előrejelzés