Most kell időben lépni az invázió ellen: ezeken a területeken zajlik majd szúnyoggyérítés

HelloVidék   
  Megosztom
Most kell időben lépni az invázió ellen: ezeken a területeken zajlik majd szúnyoggyérítés

A folyók kisebb áradása, az esős időjárás és a felmelegedés hatására egyre több helyen kezdődött meg a szúnyoglárvák fejlődése. Az elmúlt hetekben elsősorban légi biológiai kezelések voltak a folyók mentén és a Balatonnál, kiegészítésként földi módszerrel is juttattak ki biológiai szert a szakemberek - közölte a Katasztrófavédelem.

Kora tavasszal mindenütt hatékonyan lehet védekezni a folyadék készítmény légi úton történő kijuttatásával, azonban a záródó lombozat az ártéri erdőkben már akadályozza a védekezést. Először 2020-ban alkalmazták a légi granulátumszórás módszerét a szúnyoglárvák ellen. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy sűrű növényzettel fedett területeket is megfelelően lehessen kezelni, mivel a granulátum a lombozaton átjutva eléri a szúnyogok vizes élőhelyét. Minden, a szúnyoglárvák ellen bevetett készítmény szelektív, azaz az alkalmazott dózisban más élőlényekre nincs hatása, így közvetlenül az élővizekben is biztonságosan használható.

A következő napokban légi úton juttatnak ki ilyen granulátumot Békés vármegyében a Körösök mentén, a Tisza Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szakaszán, valamint a Tisza-tónál. Folyadékpermetezésre a Velencei-tó térségében, valamint egyes növényzettel kevésbé fedett Tisza menti területeken kerül sor.

A kerti munkák során érdemes figyelmet fordítani a lakókörnyezetünkben megjelenő szúnyogok egyedszámának csökkentésére. Számos faj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a kerti eszközökben, játékokban megmaradó víz jelenti az élőhelyüket. A ház körüli teendőkről mi is írtunk korábban, erről többet ide kattintva olvashatunk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

katasztrofavédelem

szúnyog

szúnyoggyérítés