Idén sem lesz lekvár a kedvenc gyümölcsünkből? Szörnyű, amit a fagy tett vele

HelloVidék   
  Megosztom
Idén sem lesz lekvár a kedvenc gyümölcsünkből? Szörnyű, amit a fagy tett vele

Nem kímélte a fagy a hazai kajsziültetvényeket, miután április elején mínusz 3 és mínusz 8 °C közötti fagyokat mértek a magyar kajszibarack-ültetvényekben. Egyes helyeken a terméskiesés elérheti a 90-100%-ot is. A magasabb fekvő termőterületen legalább 60-70%-os veszteség, ami erősen fajtafüggő, de az Alföldön alig marad termés, írja a napi.hu.

A legtöbb termőtájon mindemellett nagyon erős a Monilia nyomása, ami a meggynél is problémát jelenthet majd, de jelentettek Stigmina és levéltetű fertőzést is

írja a fruitveb.hu.

Somogy megyében általában 30-40% körüli termésre számítanak a gazdák. Bizonyos fajták jobban vészelték át a fagyokat, és ez eléggé független volt az elhelyezkedéstől vagy kitettségtől, leginkább az adott fenológiai állapot érzékenysége volt meghatározó. Somogy megyében az április eleji fagyok során -3°C alá nem süllyedt ugyan a hőmérséklet, viszont ez már virágzást követően, igen érzékeny fázisban kapta el az állományokat.

Tolna megyében az alacsony hidegigényű, korai fajták súlyos fagykárokat szenvedtek. A megyében -4°C-os szállított fagyot mértek. Üzemi szinten általában 30-40%-os termést várnak a gazdák a jelenlegi helyzet szerint.

Győr-Moson-Sopron megyében a nagyon korai fajták már januárban elfagytak, az április fagyok során -6°C körüli fagy károsított. Általában 30-35% a jelenleg látható kár mértéke.

Bács-Kiskun megyében a korai fajtáknál teljes a fagykár, de itt még a középérésű Kioto is elfagyott a -6°C körüli szállított fagyban.

Borsod megyében, az ország északi részén 40-70% közötti fagykárról számoltak be, a Bergeron és a Flavor Cot marad a leginkább érintetlen. A Magic Cot, Wonder Cot állományok szinte 100%-ban elfagytak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kajszibarack

terméskiesés

fagy

megyei lebontás

sárgabarack

gyümölcs