Sokat spórolhatsz ezzel a trükkel: így érdemes gyűjteni az esővizet

HelloVidék   
  Megosztom
Sokat spórolhatsz ezzel a trükkel: így érdemes gyűjteni az esővizet

Nem csak a hétvégét, de a hét első felét is elmoshatja az eső, hiszen az előrejelzések szerint, egészen szerdáig számíthatunk nagyobb mennyiségű csapadékra. A kertbarátoknak, friss veteményezőknek ez jó hír lehet, hiszen elő lehet venni az esővízgyűjtő hordókat, hogy a szárazabb napokra begyűjtsék az ingyen öntözővizet. A természetes forrásból való vízgyűjtés nemcsak hogy a pénztárcánkat kíméli, de egészségesebb és környezetbarátabb megoldás is, az esővízben ugyanis olyan ásványi anyagok vannak, amik abszolút a kert javára válnak. Na, de hogyan érdemes ezt csinálni? Mibe érdemes tárolni az így összegyűjtött vizet? Ebben segítünk most.




 


Ahogy az Országos Meteorológiai Szolgálat írja előrejelzésében, ma túlnyomóan borult égkép várható, viszont északkeleten délelőtt még vékonyabb lesz a felhőtakaró, de délutánra az északkeleti határnál is beborul az ég. A kiterjedt csapadékzóna északkeletebbre helyeződik, késő délután már csaknem országszerte várható eső, zápor.

Mint írják, többfelé jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás, a Tiszántúlon kisebb a nagyobb mennyiségű eső esélye. A Dél-Dunántúlon néhol beágyazott zivatar sem kizárt. A keleti, délkeleti légmozgás többfelé megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 23 fok között valószínű, a Dunántúlon lesz a leghidegebb, Szabolcsban pedig a legmelegebb. Késő estére 11 és 15 fok közé hűl le a levegő.

Szerdáig rengeteg eső fog esni

Az OMSZ előrejelzése szerint, ma napi csapadékösszeg ma nagy területen meghaladhatja a 20 mm-t, de a Dunántúlon helyenként akár 30 mm is összegyűlhet.

Vasárnap késő délután, este a déli, délnyugati területeken beágyazott zivatar nem kizárt. Hétfő napközben az északnyugati területeken fordulhat elő zivatar viharos szél (> 60 km/h) és jég (1-2 cm) kíséretében.

Hétfőn a Tiszántúlon közelítheti meg a csapadék összege a 20 mm-t. Ráadásul egészen szerdáig adtak ki figyelmeztető előrejelzést a zivatarok, záporok miatt, tehát még több esőre számíthatunk.

Az okos kertészek, most előre gondolkodnak

Az esővíz összegyűjtése és tárolása már csak azért is fontos gyakorlat mert egy kiváló módja az újrahasznosításnak. Ahelyett, hogy hagynánk, hogy a víz elfolyjon, és felszívódjon a talajba, vagy egyszerűen csak tócsákat képezzen az udvarunkon, ezzel a módszerrel felhasználhatjuk a szárazabb napokon, akár öntözővízként is. Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy otthon vizet takarítsunk meg, miközben csökkentjük a számláinkat. Akár egyedi tervezésű rendszert, akár egyszerű esőhordós gyűjtési módszert választunk, az esővíz begyűjtése okos és fenntartható választás.

A szakemberek szerint az esővízgyűjtés egyre fontosabb lehet, hiszen ahogy az éghajlati válság hatásai felgyorsulnak, úgy egyre több régióban tapasztalhatunk aszályosabb időszakokat, hónapokat. Ez a módszer .pedig segít az öntözéses munkákban, nem csak a kertekben, de a földeken is.

Ráadásul kevesen tudják, de bár mindenféle modern esővízgyűjtő rendszer létezik, az eső összegyűjtése ősi gyakorlat. Az antropológusok úgy vélik, hogy a víz begyűjtése és tárolása kéz a kézben járt a mezőgazdaság fejlődésével, különösen a szárazabb környezetben. Az esővíz tárolására szolgáló ciszternákat már a neolitikumban is találták a közösségekben, és Kr.e. 2500-ra már a mai Izrael területén és a görög Kréta szigetén, később a Római Birodalomban, Isztambulban, sőt Velencében is megtalálhatóak voltak.

Akár egy óra alatt is összedobhatjuk a gyűjtőnket

Az esővízgyűjtő hordókba a tetőről vagy a csatornából leereszkedő lefolyó segítségével kerül a csapadék, amit egy kivezetőn keresztül juttatnak a hordóba. A vizet szűrni is lehet, így a hulladékok nem landolnak majd benne. Az így összegyűjtött esőt öntözéshez, különféle kerti munkákhoz kiválóan lehet használni, az egyik leghatékonyabb módja az otthoni vízmegtakarításnak. Mellette szól még az is, hogy bárki elkészítheti nagyjából egy óra alatt. Mi kell hozzá, és hogyan tehetjük meg? Ezt a The Spruce cikke alapján kiderül.

Mi kell hozzá?

  • hordó
  • fúró
  • fűrész vagy kés
  • csap
  • gumi és fém alátétek
  • tömlőbilincs
  • vízálló tömítőanyag
  • kertészeti szövet
  • ceruza
  • mérőszalag

Így kell csinálni

  • Jelöljük ki a helyet, ahova szeretnénk telepíteni a hordót, lehetőleg az ereszcsatorna alá. Ezután tegyük a hordót egy sima felületre (használhatunk cementtömböket vagy téglákat is).
  • Fordítsuk az oldalára a hordót, fúrjunk egy lyukat az alja felé. Ez lesz az a rész, ahol a vizet eltávolíthatjuk belőle. Ennek a lyuknak kicsit kisebbnek kell lennie, mint annak, ami a csaphoz szükséges.
  • Adjuk a fém és gumi alátéteket a csaphoz.
  • A vízálló tömítőanyagot applikáljuk a gumi alátét köré. Helyezzük a lyukba és tartsuk is ott 20 másodpercig.
  • Nyúljunk a hordóba és tegyünk egy gumi és fém alátétet a csap másik végéhez (van, aki tömlőbilincset használ). Ez biztosítja a csap rögzítését.
  • Vágjunk egy bemeneti nyílást a hordó tetejére: itt fut majd az elvezető, úgyhogy a lyuknak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy illeszkedjen. A vágáshoz fűrészt vagy kést használhatunk.
  • Fúrjunk ki két kivezető lyukat a hordó oldalán, a teteje felé. Ha a hordó majd feltelik, ezek a lyukak kivezetik a felesleges vizet és felszabadítják a nyomás alól.
  • Vágjunk elegendő mennyiséget a kertészeti szövetből, hogy megfelelően fedje a hordót. Ez fogja megvédeni a tartalmát a szúnyogoktól, levelektől és hulladékoktól.
  • Nyissuk fel a tetejét és helyezzük a levágott anyagot a nyitott hordóra. Ezután csukjuk le a fedelet.
  • Miután az elvezetőt megfelelő méretűre vágtuk, belerakhatjuk a hordóba.
  • Helyezzük a csatlakozó csövet a hordóba.

Teszteljük a rendszert azzal, hogy vizet öntünk az ereszbe egy létráról! Ha a víz nem érkezik meg a hordóba, valószínűleg akadály van valahol a rendszeren belül, de az is lehet, hogy lyukas az ereszcsatorna.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

eső

esős idő

esővíz

esővíz gyűjtés

esővízgyűjtő hordó

öntözés

locsolás