Megőrülsz a kertedben a falánk csigáktól? Ezek a szakértők legtutibb trükkjei

Agrárszektor   
  Megosztom
Megőrülsz a kertedben a falánk csigáktól? Ezek a szakértők legtutibb trükkjei

A kertek talán egyik legnagyobb ellenségei a meztelen csigák, amelyek nagyon rövid idő alatt óriási károkat tudnak okozni a veteményesben. Ahány kertész, annyi szokás, így szinte mindenki más védekezési módszerre esküszik a csigák ellen. Az Agrárszektor cikkében éppen ezért szedett össze több tippet is, hogy mindenki megtalálhassa a számára legkedvezőbbet.


 


Az Agrárszektor az alábbi cikkben egy csokorba szedte a legegyszerűbb és legtutibb praktikákat.


 

1. Deszkacsapda

Bár lehet védekezni vegyszerrel is, egyáltalán nem tanácsos, hiszen nem elég, hogy drágák, azokhoz a növényekhez kell juttatnunk, melyeket később mi is el szeretnénk fogyasztani. Ami még ennél is fontosabb talán, hogy hazánkban a sima őshonos éticsiga védett faj - a mérget pedig még kiskedvenceink is megehetik! A deszkacsapda ideális választás lehet. Nincs is más dolgunk, csak helyezzünk néhány deszkát a kertbe éjszakára, és tegyünk alájuk néhány karika nyers krumplit, reggelre tele lesz a deszka alja csigákkal. Ezután már csak el kell költöztetnünk őket.

2. Akadálypályák

Ahogyan korábban is megírtuk, a veteményt vagy a virágosládákat védhetjük fizikai akadályokkal is - ilyen az apróra zúzott tojáshéj, fűrészpor, kőpor, fahamu, műtrágya vagy a kávézacc - melyek a csiga közlekedését nehezíti. Szórjuk a kert szélét körbe valamelyik - előbb említett - természetes anyaggal. Végső esetben minikerítést is telepíthetünk az ágyások köré, ami szúrós, és nem tudnak felmászni rá.

3. Használjuk a kezünket

Este, sötétedés után egy zseblámpával rengeteg példányt össze tudunk szedni, elsősorban a kert nyirkosabb, északi részén, vagy a veteményesben a kedvenc növényeinknél. Aztán jöhet az elköltöztetés: egy zárható vödörbe gyűjtsük őket össze, majd jó messzire vigyük el, és egy árokparton vagy erdőszélen engedjük szabadon a csigákat. Ez talán több energiával jár, mint az eddigiek, de mindenképpen megéri a fáradtságot mind a mi, mind a csigák érdekében.

4. Elég egy egyszerű zsákocska is

Ezek az állatok éjszaka aktívak, ezért, ha kiteszünk egy zsákdarabot, ami nedves, reggelre -alatta - tömegesen megjelenhetnek. Így egy helyen, könnyedén össze tudjuk gyűjteni őket! Ha esetleg van egy rossz ereszcsatornánk, akkor annak a két végét zárjuk le, ássuk be az ágyás köré. Töltsük meg vízzel és, amikor a csiga arra jár, nem mászik bele. Ezzel a technikával ráadásul egyéb kártevők ellen is tudunk védekezni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

spanyol csiga

kártevő

csiga

kert

kert gondozás