Nemkívánatos faj lehet a házimacska Magyarországon? Irtózatos károkat okoznak

HelloVidék   
  Megosztom
Nemkívánatos faj lehet a házimacska Magyarországon?  Irtózatos károkat okoznak

A félév utolsó Természetmegőrzési Műhely előadásával Gombkötő Péter gerinces zoológiai szakreferens várta az érdeklődőket az elmúlt héten Egerben, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. Az előadás címe „A házimacska mint jelentős természetvédelmi problémákat okozó faj” - számolt be róla BNPI.

Az előadáson többek között kiderült, hogy a házi macska az Afrikában és a Közel-Keleten honos afrikai macska közel-keleti alfajának háziasításából származik, napjainkban pedig az egyik legnépszerűbb társállattá vált világszerte.

Gombkötő Péter az előadáson elmesélte, hogy mivel szándékos betelepítés eredményeként került a macska az élőhelyére, inváziós állatfajként is számon tartják. A házi macskák biodiverzitásra gyakorolt negatív hatását nem szabad alábecsülnünk, ezt az előadásban számos nemzetközi vizsgálat is alátámasztotta.

A ragadozás, a versengés, a zavarás, a betegségek átvitele, a vadmacskával való hibridizáció mind-mind negatívan hat a vadon élő állatokra. A védett madarak zsákmányolásán, zavarásán kívül olyan fokozottan védett fajokat is veszélyeztet, mint az ürge, vagy a nemrég ismertetett eset: a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen élő kaszpi haragossikló esetében is. Fontos kiemelnünk, hogy „nem beszélünk el egymás mellett” a tudatos, felelősségteljes háziállattartó emberekkel! Mindannyiunk közös érdeke, hogy a házi macskák és a kóbor állatok száma korlátozva legyen

- közölte.

A házi macskák szabályozatlan szaporodásával és a felelőtlen tartásukkal kapcsolatban nemcsak a védett fajok, hanem az állatmentő szervezetek, civil állatvédők is számtalanszor kerülnek nehéz helyzetbe a gazdik támogatása nélkül vagy a felelős gondolkodás hiánya miatt.

A szabadon tartott házi macskák biológiai sokféleségre gyakorolt hatásait enyhítő intézkedések közé tartozik a kerítés alkalmazása, az oltás, az ivartalanítás, a macskák ragadozás elleni eszközökkel való felszerelése (pl. csengettyű), a háziállatok szabadban töltött idejének korlátozása, és a macskamentes területek kialakítása.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

házimacska