10+1 nyári tipp a profiktól: így lesz gyönyörű virágáradat kánikula idején is a kertedben

Agrárszektor   
  Megosztom
10+1 nyári tipp a profiktól: így lesz gyönyörű virágáradat kánikula idején is a kertedben

Elég gyakran előfordul, hogy hiába teszünk meg mindent egy-egy kedvencünk nem virágzik és egyszerűen nem tudjuk mi lehet az oka ennek. Az Agrárszektor összegyűjtött néhány hibát és megoldást, melyek segíthetnek abban, hogy növényeink virágban pompázhassanak.


 


 

1. Napfényhiány

Az első számú ok, amiért a legtöbb virágzó növény nem virágzik, az a napfény hiánya. A közhiedelemmel ellentétben, 4-5 órányi napfény nem minden esetben elég. A legtöbb virágzó növénynek valójában több, mint 6 órányi napsütésre van szüksége naponta a bőséges virágzáshoz. Érdemes ellenőrizni az adott növény napfényigényét és ennek megfelelően cselekedni.

2. Válasszuk ki a megfelelő helyet

Habár néhány virágzó növény egész nap szívesen sütkérezik a napfényben, vannak olyanok, melyeknek csak meghatározott mennyiségű napfényre van szükségük, vagy éppen kifejezetten az árnyékot kedvelik. A nebáncsvirágfélék, az azáleák, a rododendronok és a hortenziák is szeretik a részleges napfényt, de nem tesz jót nekik ha egész délután erős napfénynek vannak kitéve. A virágzó pozsgás növények és a rózsák pedig több mint boldogok, ha délután napsütésben vannak.

3. Vegetációs időszak

Minden növénynek megvannak a saját életfolyamatai és ennek megfeslően virágoznak: vannak növények amelyek gyorsan és vannak, amelyekre sokat kell várni. Lehetnek például:

  • egynyáriak, melyek esetében ahogy a nevük is mutatja, a tenyészidőszakuk alatt egyszer virágoznak, általában tavasszal, nyáron vagy ősszel, de némelyik még télen is virágba borulhat,
  • kétéves fajok, melyek a második évben virágoznak leginkább,
  • és lehetnek évelők, melyek minden évben, az életfolyamataik függvényében virágoznak.

4. Túlzott műtrágyázás

Sokan úgy gondolják, hogy a sok műtrágya használata segít a növényeknek a virágzási folyamatokban. Ez azonban nem igaz. Ha túl sok műtrágyát használunk, éppen a kívánt eredmény ellenkezőjét érhetjük el, a növényünk akár el is pusztulhat. Mielőtt műtrágyához nyúlunk, ellenőrizzük, hogy a talajnak szüksége van-e a trágyázásra és ha igen, megfelelő módon, megfelelő mennyiségben adagoljunk tápanyagot növényeink számára.

5. Műtrágya hiánya

A foszforban gazdag műtrágya segíti a virágzást, mert elősegíti a gyökérfejlődést és ezáltal a virágzáshoz szükséges energia átadását. Emellett segíti a fotoszintézist és részt vesz számos anyagcsere-folyamatban. A virágzás érdekében válasszunk 15-30-15 vagy 10-30-20 arányú keverékeket, de ha általános növekedési hiányt észlelünk, akkor a kiegyensúlyozott folyékony műtrágya, például a 20-20-20-20 aránnyal rendelkező műtrágya használata a legjobb.

6. Növénybetegségek

Kártevők és betegségek, kórokozók is lehetnek az okai annak, hogy a növényeink nem virágoznak. Időről időre ellenőrizzük őket és figyeljünk az olyan jelekre, mint például a lombozat lógása, a leveleken lévő foltok, valamint a kártevők jelenlétére a levelek alsó részén vagy esetleg a rügyeken. Attól függően, hogy milyen kártevőkkel találkozunk, használhatunk rovarölő szappanokat, vagy neem olajos lemosót, ezekkel garantáltan meg tudunk szabadulni sokuktól.

7. Helytelen metszés

A nem megfelelő időben való metszés lehet az első számú oka a virágtalanságnak. Ha túl későn metszünk, akár el is távolíthatjuk a következő virágzáshoz szükséges részeket a növényről. Minden esetben ellenőrizzük, hogy az adott növényt melyik időszakban szükséges metszeni.

8. Tél okozta károk

Általában a hó szigetelőanyagként hat a növényekre és védi őket, de az erős és kemény hideg, szeles időjárás elpusztíthatja a rügyeket. A növények életfolyamati közé tartozik a nyugalmi időszak. Azonban, a túl hideg időjárás, a fagyos szelek bizonyos esetekben el is pusztíthatja a rügyeket, megakadályozva ezzel a növény virágzását. Ha a növényt bent teleltetjük, akkor ezt a problémát kiküszöbölhetjük. Ha télen sem szeretnénk virágok nélkül maradni, választhatunk olyan növényt, mint például a karácsonyi kaktusz, amely színes leveleivel díszít a téli időszakban is.

9. Megfelelő méretű cserép választása

Ha a szükségesnél nagyobb edényben neveljük virágainkat, kevesebb virágzást várhatunk, mivel a növény energiáját inkább a gyökérzet kialakítására fogja fordítja. Ideális esetben a cserépnek mindig egy mérettel kell nagyobbnak lennie, mint a növény gyökérlabdája, különösen az egynyári növények esetében. A megfelelő méret kiválasztásával biztosítani tudjuk a virágzás feltételeinek egyikét.

10. Szabaduljunk meg a gyomoktól és vágjuk le az elhalt részeket

Fontos megszabadulni a gyomoktól, mert azok energiát és tápanyagot vehetnek el növényeinktől. Fontos továbbá, hogy az elhalt növényi részeket, elszáradt virágokat is távolítsuk el növényeinkről, mert ezzel segíthetjük a további virágzási folyamatokat.

10+1. Új és régi növekedésű fajták

Bizonyos növényeink metszése során tudnunk kell, hogy a régi, vagy az új hajtások hoznak virágot. Az aranyeső esetében például a régebbi hajtásokból nyílnak a virágok, ha ezeket eltávolítjuk, virágaink sem lesznek abban az évben. Ebben az esetben a növényt közvetlenül virágzás után szükséges megmetszeni. Egyes hortenzia fajok az aranyesővel ellentétben új növekedésből származású hajtásokon virágoznak. Ebben az esetben a metszés legjobb ideje tél végére, kora tavaszra tehető.

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható, itt!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

virág

kert

agrárszektor