Varga Mihály: 2023-ig még maradhat a kedvezményes lakásáfa

HelloVidék   
  Megosztom
Varga Mihály: 2023-ig még maradhat a kedvezményes lakásáfa

Az építési engedéllyel rendelkező ingatlanokra 2023-ig kedvezményes marad a lakásáfa - jelentette be Varga Mihály a hvg.hu értesülése szerint.

A jelenlegi szabályozás szerint a kedvezményes adókulcs 2019. december 31-ig lesz érvényben, tehát jövő év végéig minden új építésű lakóingatlan értékesítését csak 5 százalékos áfa fogja terhelni.

Az új építésű lakóingatlan kategóriába a 300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan és a 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás tartozik.

Új lakóingatlanok esetén 2019. december 31-ét követően is alkalmazható a kedvezményes áfa, ha 2018. november 1-én már végleges építési engedély állt a rendelkezésre.

A kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek

– jelentette be a pénzügyminiszter, majd közölte, hogy a javaslatot a hét folyamán tervezik benyújtani az Országgyűlésnek.

Öt éven keresztül élvezhetjük még az alacsonyabb mértékű, 5 százalékos lakásáfát, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a benyújtott javaslatot. Azonban a kedvezményes adóérték csak abban az esetben alkalmazható, ha az új lakás átadására legkésőbb 2023. december 31-ig sor kerül.

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlan

lakás

lakásáfa

építési engedély