Varga Mihály: 2023-ig még maradhat a kedvezményes lakásáfa

HelloVidék   
  Megosztom
Varga Mihály: 2023-ig még maradhat a kedvezményes lakásáfa

Az építési engedéllyel rendelkező ingatlanokra 2023-ig kedvezményes marad a lakásáfa - jelentette be Varga Mihály a hvg.hu értesülése szerint.

A jelenlegi szabályozás szerint a kedvezményes adókulcs 2019. december 31-ig lesz érvényben, tehát jövő év végéig minden új építésű lakóingatlan értékesítését csak 5 százalékos áfa fogja terhelni.

Az új építésű lakóingatlan kategóriába a 300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan és a 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás tartozik.

Új lakóingatlanok esetén 2019. december 31-ét követően is alkalmazható a kedvezményes áfa, ha 2018. november 1-én már végleges építési engedély állt a rendelkezésre.

A kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek

– jelentette be a pénzügyminiszter, majd közölte, hogy a javaslatot a hét folyamán tervezik benyújtani az Országgyűlésnek.

Öt éven keresztül élvezhetjük még az alacsonyabb mértékű, 5 százalékos lakásáfát, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a benyújtott javaslatot. Azonban a kedvezményes adóérték csak abban az esetben alkalmazható, ha az új lakás átadására legkésőbb 2023. december 31-ig sor kerül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlan

lakás

lakásáfa

építési engedély