Átlátható, elektronikus, modern: Debrecen új fejlesztése

MTI   
  Megosztom
Átlátható, elektronikus, modern: Debrecen új fejlesztése

A helyi identitás, a cselekvő közösségek megerősítésére 919 millió forintot nyert a hajdú-bihari önkormányzat a Település- és Területfejlesztés Operatív Program (TOP) pályázatán, az összeget elsődlegesen a hajdú kultúra feltárására fordítják - jelentette be a megyei közgyűlés elnöke a 45. Hajdú-Bihar megyei levéltári napok megnyitóján, kedden Debrecenben.

Kiadnak egy legendáriumot és 3D-s filmet is készítenek a megye történelmi hagyományairól, illetve interaktív bemutatótermet hoznak létre, közölte Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke.

Mazsu János történész, debreceni tanácsnok köszöntőjében arról beszélt, hogy a városnak évszázadokon keresztül önálló levéltára volt, amely néhány éve integrálódott a megyei levéltárba. A megyei levéltár adatszolgáltatásával, kiállítások rendezésével, digitális adatbázisával ugyanakkor új szintre emelte Debrecen és a levéltár kapcsolatát.

A több mint 260 éves levéltári hálózat Magyarország legrégebbi közgyűjteménye. Kezdetekben a közigazgatást segítette az alapdokumentumok megőrzésével, később tudományos és oktatási funkciókkal bővült a feladatköre, jelenleg pedig új kihívást jelent a digitalizáció és az elektronikus adatkezelés, nyilatkozta Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgató-helyettese.

Mikó Zsuzsanna - utalva arra, hogy a napokban Makón és Szegeden is új levéltári épületet adnak át - reményét fejezte ki, hogy mielőbb Hajdú-Biharban is megfelelő elhelyezést találnak az intézménynek.

Jelenleg két városban - Debrecenben és Hajdúböszörményben -, három kutatóhelyen és hét raktárban működik az intézményük. Raktáraik olyannyira megteltek, hogy már nem tudnak iratokat átvenni – mondta Szendiné Orvos Erzsébet, a megyei levéltár igazgatója.

A megyei levéltári napok debreceni nyitónapján egyebek között a helyi csárdákról és vendégfogadókról, a debreceni színjátszás történetéről, a hajdúsági sörfőzés és sörfogyasztás hagyományairól hangzottak el előadások. A rendezvény szerdán Hajdúszoboszlón folytatódik, ahol a fürdőkultúra kérdései kerülnek terítékre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

levéltár

hagyomány

debrecen