Átlátható, elektronikus, modern: Debrecen új fejlesztése

MTI   
  Megosztom
Átlátható, elektronikus, modern: Debrecen új fejlesztése

A helyi identitás, a cselekvő közösségek megerősítésére 919 millió forintot nyert a hajdú-bihari önkormányzat a Település- és Területfejlesztés Operatív Program (TOP) pályázatán, az összeget elsődlegesen a hajdú kultúra feltárására fordítják - jelentette be a megyei közgyűlés elnöke a 45. Hajdú-Bihar megyei levéltári napok megnyitóján, kedden Debrecenben.

Kiadnak egy legendáriumot és 3D-s filmet is készítenek a megye történelmi hagyományairól, illetve interaktív bemutatótermet hoznak létre, közölte Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke.

Mazsu János történész, debreceni tanácsnok köszöntőjében arról beszélt, hogy a városnak évszázadokon keresztül önálló levéltára volt, amely néhány éve integrálódott a megyei levéltárba. A megyei levéltár adatszolgáltatásával, kiállítások rendezésével, digitális adatbázisával ugyanakkor új szintre emelte Debrecen és a levéltár kapcsolatát.

A több mint 260 éves levéltári hálózat Magyarország legrégebbi közgyűjteménye. Kezdetekben a közigazgatást segítette az alapdokumentumok megőrzésével, később tudományos és oktatási funkciókkal bővült a feladatköre, jelenleg pedig új kihívást jelent a digitalizáció és az elektronikus adatkezelés, nyilatkozta Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgató-helyettese.

Mikó Zsuzsanna - utalva arra, hogy a napokban Makón és Szegeden is új levéltári épületet adnak át - reményét fejezte ki, hogy mielőbb Hajdú-Biharban is megfelelő elhelyezést találnak az intézménynek.

Jelenleg két városban - Debrecenben és Hajdúböszörményben -, három kutatóhelyen és hét raktárban működik az intézményük. Raktáraik olyannyira megteltek, hogy már nem tudnak iratokat átvenni – mondta Szendiné Orvos Erzsébet, a megyei levéltár igazgatója.

A megyei levéltári napok debreceni nyitónapján egyebek között a helyi csárdákról és vendégfogadókról, a debreceni színjátszás történetéről, a hajdúsági sörfőzés és sörfogyasztás hagyományairól hangzottak el előadások. A rendezvény szerdán Hajdúszoboszlón folytatódik, ahol a fürdőkultúra kérdései kerülnek terítékre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

levéltár

hagyomány

debrecen