Súlyos problémákat okozhatnak a hamisított karácsonyfaizzók!

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos problémákat okozhatnak a hamisított karácsonyfaizzók!

A karácsonyi nagybevásárlás utolsó napjaiban különösen nagy veszélyt jelent a hamisított és ellenőrizetlen forrásból származó műszaki termékek megjelenése, ezért körültekintően érdemes vásárolni, akár online felületen, akár boltban, hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A karácsonyt megelőző héten hagyományosan megugrik a különböző játékok és apró csecsebecsék iránti kereslet, ezért érdemes számolni a hamis, illetve ellenőrizetlen forrásból származó termékek dömpingszerű megjelenésére is, amelyek súlyos következményeket jelenthetnek az óvatlan fogyasztók számára. A hamis termék megvásárlását követően ugyanis olyan problémákkal szembesülhet a fogyasztó, amelyekkel egy eredeti árucikk esetében szinte biztosan nem fog. Ez a játékok és egyéb elektrotechnikai eszközök kapcsán az egészségre és testi épségre gyakorolt káros hatás mellett anyagi kárt is jelenthet, mivel meghibásodás esetén a fogyasztó kárát nem lehet megtéríteni a gyártói garancia és számla hiányában.

„A korábbi felméréseink alapján azt tapasztaljuk, hogy a hamis termékek alacsonyabb ára még mindig nagyon vonzó a vásárlók számára, ezért a káros következmények megelőzése érdekében leginkább arra kívánjuk ösztönözni őket, hogy akkor se vásároljanak hamis terméket, ha azt jóval olcsóbban, és az eredetihez látszólag hasonló minőségben is beszerezhetik” – hívta fel a figyelmet Németh Mónika. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára szerint számos lehetősége van a fogyasztónak arra, hogy még a vásárlás előtt ellenőrizni tudja, hogy valóban eredeti árucikkel van-e dolga.

Az árulkodó jelek könnyen felismerhetőek abban az esetben, ha a fogyasztónak lehetősége van kézbe venni és megvizsgálni az adott terméket még a vásárlás előtt: komoly gyanúra adhat okot a feltűnően alacsony ár, az árusítás helye és körülményei, a kivitelezés látható minőségi problémái, az eredeti csomagolás és a szokásos tartozékok (pl. magyar nyelvű használati útmutató, jótállási jegy) hiánya. Az is komoly aggályokat vet fel, ha a csomagoláson nem tüntetik fel a gyártási helyet, illetve a származási országot, vagy a csomagoláson, használati utasításon helyesírási hibák vannak.

Mivel folyamatosan nő az online megrendelések aránya is, a szakemberek szerint a vásárlónak bizonyos paramétereket körültekintően kell megvizsgálnia, ha nem szeretne pórul járni: érdemes gyanakodni, ha egy drága terméket kis felbontású, alacsony minőségű képpel hirdetnek az oldalon, valamint ha az URL-ben az adott márka nevén kívül további elemek is találhatóak. Ez utóbbi ugyanis arra enged következtetni, hogy nem a hivatalos honlapot értük el. Árulkodó jel az is, ha egy nemzetközi márka esetén a webcím nem .com-mal (vagy az adott nemzetet jelölő végződésre, például.fr, .it, .hu), hanem .net-tel, .biz-zel, stb. zárul.

„Érdemes még tematikus blogokon és fórumokon is tájékozódni, hiszen nagyban megkönnyítheti a döntést, ha valaki megosztja azokat a felületeket, amelyeken nem ajánlatos beszerezni a kívánt termékeket” – mondta el Németh Mónika. Hozzátette: az online keresőmotorok segítségével is megéri kutakodni, hiszen az árucikk nevét a hamis szóhoz csatolva számos olyan oldalt találhat az érdeklődő, ami segíthet az eredeti termék és annak hamisított változatai közötti különbségek azonosításában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

vásárlás

karácsony

hellovidék

hamisítás

kétes termék