Így kerüld el a lakástüzet karácsonykor

HelloVidék   
  Megosztom
Így kerüld el a lakástüzet karácsonykor

Az egy napra eső tűzesetek száma karácsonykor megduplázódik az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint. A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint különösen a konyha válik a veszélyek forrásává. Tájékoztatásuk szerint az év utolsó napjáig tartó időszakban a tűzesetek száma az éves átlag kétszerese. Ezeknek az elenyésző részét okozzák gondtalanul elhelyezett karácsonyfák vagy gyúlékony adventi koszorúk. Viszont az esetek csaknem felénél a konyhából indul ki a lakástűz.

Az ünnepi menü elkészítése során sok időt töltünk a konyhában, folyamatosan sütünk-főzünk valamit. Fokozottan figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk felügyelet nélkül a készülő ételt, a forró étolajat tartsuk távol a vízforrástól. Ha esetlegesen lángra kap a forró olaj, tegyünk rá fedőt, így oxigén hiányában elalszik a tűz.

A karácsonyi vacsora gyertyagyújtásánál érdemes arra is figyelni, hogy az adventi koszorú alá fém tálcát tegyünk, így kevésbé terjed el a tűz egy esetleges balesetnél. A karácsonyfát semmiképp ne díszítsük égő gyertyával.

A csillagszórókat ne a függöny vagy egyéb textíliák közelében alkalmazzuk, mert könnyen lángra kaphatnak.

A karácsonyi csomagokat, csomagoló anyagokat semmiképp se tartsuk különféle hőforrások közelében, például gyertya mellett vagy kandallónál, mert nagyon gyúlékonyak

A karácsonyi égősor vezetékeit ellenőrizzük, mielőtt feldobjuk a fára, ugyanis ha kopott vagy rossz minőségű a szigetelése, rendkívül tűzveszélyes lehet. A Rockwool szakemberei azt tanácsolják, hogy csak megbízható helyen vásároljunk, bevizsgált terméket, és éjszakára kapcsoljuk le a karácsonyi fényeket.

Szilveszterkor sokan használnak petárdát, ezzel köszöntve az újesztendőt. Ha esetlegesen égő petárda esne az erkélyünkre, kertünkbe, semmiképp ne fogjuk meg, várjuk, amíg elalszik, csak ezután dobjuk ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

lakástűz

karácsony

advent

gyertya

tűzoltás

megelőzés