Ezért ne legyél otthon soha utcai cipőben: veszélyes lehet!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezért ne legyél otthon soha utcai cipőben: veszélyes lehet!

Ha józan ésszel belegondolunk, hogy mi mindenen gázolunk át napközben az utcai cipőben (madárürülék, hulladék, kutyapiszok, vegyi anyagok), akkor beláthatjuk, hogy az egészségünk érdekében az lenne a legjobb, ha örökre száműznénk a lakásunkból az utcai cipőt. Kutatások megállapították, hogy a lábbelikről olyan baktériumok és szennyeződések kerülnek a lakóterünkbe, amelyek igen komoly megbetegedésekhez vezethetnek.

Az, hogy levesszük-e a cipőnket a lakásban, sokszor kulturális kérdés. A távol-keleti országokban tiszteletlenségnek számít cipővel berontani a házba, ezzel szemben az angolszász országokban sokszor hétvégén is cipőben járkálnak otthon a családok. A magyarok valahol a kettő között helyezkednek el: általában levesszük a surranót, mielőtt belépünk a lakásba, azonban gyakran előfordul, hogy valamiért betrappolunk cipőstől a lakásba.

Az Arizonai Egyetemen végzett kutatás szerint átlagosan 421 000 különböző baktérium található a cipőn. Ezek nagy része ártalmatlan, azonban vannak köztük igen makacs kórokozók is. A kutatásban részt vett cipők 96 százalékán észleltek coliform baktériumokat, de az E.coli kórokozója is megtelepedett a lábbelik 27 százalékán. Ezen kívül 7 egyéb olyan baktériumot véltek felfedezni a cipőkön, amik súlyos betegségeket eredményezhetnek: a Klebsiella pneumoniae például húgyúti fertőzést, a Serratia ficaria pedig légúti megbetegedést okozhat.

Gondoljunk csak bele: séta közben számos állati eredetű ürülékkel és szeméttel találkozunk, de a nyilvános terek is potenciálisan az E.coli forrásai lehetnek

- mondta Dr. Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem mikrobiológusa és professzora. Hozzátennénk, hogy a nyilvános mellékhelyiségektől való viszolygás nem alaptalan, ezeken a helyeken ugyanis körülbelül kétmillió baktérium hemzseg négyzetméterenként.

Az amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az utcai cipők mennyire szennyezik be a tiszta otthoni környezetet. Az eredmény elkeserítő lett: a cipőn megfigyelt baktériumok 90-99 százaléka hetekre megtelepedett a lakásban.

Az említett baktériumok mellett a Houston Egyetem C.diff (Clostridium difficile) kórokozót is talált a vizsgált cipők 40 százalékán, amely számos antibiotikumnak ellenáll és jelentős közegészségügyi veszélyt jelent.

A Battelle Memorial Intézet tanulmánya szerint a gyep kezeléséből származó toxinok is megtapadnak a lábbeliken, amik szintén a lakókörnyezetben lelhetnek később otthonra. A házba behordott vegyületeket a Baylor Egyetem kutatói is górcső alá vették. Tanulmányukban arra a megállapításra jutottak, hogy azok az emberek, akik kőszénkátrányt tartalmazó aszfaltozott út közelében laknak, fokozottabban ki vannak téve a rákbetegség kockázatának.

Gondolj csak az esővízre az utcán, ami a benzintől elkezdve a különféle vegyi anyagokig bármit magával moshat. Ha cipővel mászkálunk otthon, és ezek a toxinok megtapadnak a lábbelin, akkor egyértelműen behordjuk ezeket a lakóterünkbe

- jegyezte meg Dr. Reynolds. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen védtelenek lennénk a behordott kórokozókkal szemben, ugyanis az Arizonai Egyetemen végzett kutatások megállapították, hogy a mosószeres vízben, mosógépben tisztított cipőkön 90 százalékkal kevesebb a baktérium. A cipő gépi tisztításán kívül a padló és a szőnyeg rendszeres kitakarítása is hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez, de egy gőztisztító segíthet a legtöbbet. A szakértők szerint az lenne a legjobb, ha nem az előszobában vennénk le a cipőt, hanem már a bejárat előtt kibújnánk belőle.

(Via clark.com)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

cipő

háztartás

betegség

életmód

egészség

szennyeződés

baktérium