Megmenekültek a Tisza-tó halai: horgászok állítják meg a pusztítást

MTI   
  Megosztom
Megmenekültek a Tisza-tó halai: horgászok állítják meg a pusztítást

Hamarosan megkezdődik a nagy kárókatonák állományának gyérítése a Tisza-tavon, amire a fenntartható halgazdálkodás érdekében van szükség - közölte Papp Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ökológusa.

Az ökológus elmondta, hogy 300 madár kilövésére kaptak engedélyt. A ritkítást az Abádszalóki-medencében újonnan létesült kárókatona-telepen kezdik.

Korábban riasztással próbálkoztak, de az nem volt hatékony, mert sok esetben nem sikerült távol tartani a madarakat a fészküktől. Az egyetlen eredményes út a lőfegyveres gyérítés, amelyet fészkelési időben végeznek 2013 óta.

A rendszeres állományszabályozás eredményeként az Óhalászi-Holt-Tiszán levő kormorántelep gyakorlatilag teljesen eltűnt.

A kár jelentős, hiszen mintegy ezer-ezerötszáz forinttal kell számolni kilogrammonként.

Donkó Péter, a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének titkára elmondta, hogy száz nagy kárókatona riasztására, gyérítésére kaptak engedélyt a Tisza Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán.

Negyvenöt példányt ejtettek el, az idei gyérítést lezárták.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza-tó

kárókatona

kormorán

károkozás

horgászat