Mutatjuk: ennyit spórolhatsz, ha energiatakarékos hűtőd, mosógéped van!

HelloVidék   
  Megosztom
Mutatjuk: ennyit spórolhatsz, ha energiatakarékos hűtőd, mosógéped van!

Egy igazán energiahatékony kombinált hűtőszekrénnyel és mosógéppel évente akár több tízezer forint is megspórolható a rezsiszámlákon, de a készülékek tudatosabb használata szintén hozzájárulhat az energiafogyasztás csökkentéséhez. A március 6-i Energiatakarékossági Világnap alkalmából az LG szakértői gyűjtötték össze a legjobb tippeket, melyekkel környezettudatosabban használhatjuk háztartási készülékeinket, ráadásul pénzt is spórolhatunk.

Ha Magyarországon az összes, 8 évnél idősebb, korszerűtlen mosógépet, hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, összesen évi 1,9 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk CO2-kibocsátása. E mennyiség ötödét eredményezné a mosógép-matuzsálemek lecserélése, a fennmaradó részt pedig kb. fele-fele arányban hozná az elavult hűtők és fagyasztók kiváltása új készülékekkel.

A korszerűtlen háztartási nagygépek lecserélése nem csak környezetkímélő, de igencsak pénztárcabarát lépés is, hiszen a beruházás néhány év alatt megtérül még akkor is, ha lemaradtunk az Otthon Melege Programban megpályázható állami támogatásról.

Sokat spórolnak az energiahatékony készülékek

A tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet. „Ez azt jelenti, hogy a tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 000 forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 000 forint megtakarítás adódik” — hívják fel a figyelmet az LG Electronics Magyarország Kft. szakértői. Hasonló a helyzet a mosógépek esetében is. A mai átlagos, korszerű készülékek 7 kg-os töltet mosásához 220 mosási ciklust számolva évi 10-12 köbméter vizet használnak fel, míg a régebbi, csupán 4-5 kg-os kapacitású gépek kétszer ennyit is fogyaszthatnak. Az energiaszámla terén is jelentős a különbség, egy több mint tíz éves mosógép akár 2,5-szer több áramot is fogyaszthat, mint egy ma kapható, átlagos készülék.

Egy új mosógépet választva tehát — a használat gyakoriságától függően — a villanyszámlán akár 10-12 ezer forintot, a víz- és csatornadíjon pedig (a helyi tarifától függően) hasonló összeget spórolhatunk meg évente

— húzták alá az LG szakértői.

Technikai varázsszavak a takarékosságért

A legkorszerűbb hűtők ún. inverter lineáris kompresszorral készülnek - ez a megoldás akár egyharmadával is csökkentheti a készülék energiafogyasztását a hagyományos kompresszorral ellátott hűtőkhöz képest, ráadásul ezek a típusok megbízhatóbb, tartósabb és halkabb működésre képesek. A mosógépek esetében szintén a hagyományos meghajtásnál tartósabb inverteres, ún. Direct Drive motorral szerelt készülékeket ajánlják a szakértők.

Ha fagyasztóval kombinált hűtőt szeretnénk, érdemes ún. Total No Frost rendszerű készüléket választanunk. Ezeknél a gépeknél ugyanis a normál hűtőtérben és a fagyasztóban sincs jegesedés, ami rontaná az energiahatékonyságot, illetve a rendszeres leolvasztással sem kell bajlódnunk.

A mosógépek esetében hasznos, időtakarékos funkció az ún. Turbowash megoldás, amely hatékony fúvókás öblítés segítségével csökkentheti a mosási időt, ráadásul azonos végeredmény mellett éppúgy megtakarítunk vele energiát és vizet is, mint ha például kádas fürdés helyett a zuhanyzást választjuk. A fejlettebb gépekben súlyautomatika méri le a szennyes ruhát, ami a vízfelhasználás csökkentésében segít.

Tudatos használattal is tehetünk az energiatakarékosságért!

Hogyan használjuk a hűtőt?

  • Az energiatakarékos működéshez fontos, hogy a hűtő hátulján lévő kondenzátorrács jól szellőzzön, ezért a faltól tartsunk legalább 10 cm távolságot és félévente portalanítsuk a rácsot.
  • Nem szabad sem sugárzó hőforrás (pl. tűzhely) közelébe állítani, sem közvetlen napsugárzásnak kitenni a hűtőt és forró ételt se tegyünk a hűtőtérbe.
  • Bármennyire is kompaktul illeszkedik a kamrába, spájzba, beugróba, tartsuk szem előtt, hogy a hűtő nem „szereti” a szűk teret – a konyhabútorba építhető modellek nem véletlenül drágábbak, mint a szabadonállóak.
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó
  • Az élelmiszerek párolgása és a kívülről a hűtőtérbe beáramló meleg levegő okozza a hűtőlemezek jegesedését. Mivel a jégréteg szigetelő hatású, csökkenő teljesítmény mellett többletenergia-fogyasztást eredményez, ezért a nem No Frost rendszerű készülékeket évente kétszer le kell olvasztani - ennek elkerülése érdekében érdemes többszörös levegőkeringetéssel ellátott Total No Frost hűtőt választani.

Hogyan használjuk a mosógépet?

  • A mosógépek a legtöbb energiát a víz melegítéséhez használják fel, vagyis az áramszámlán spórolhatunk, ha az átlagos szennyezettségű ruhákat csak 30-40 fokon mossuk. A legjobb megoldás, ha az energia- és víztakarékos TurboWash funkciót választjuk, így időt is spórolhatunk.
  • Ma már érdemesebb a nagyobb kapacitású készülékek közül választani, mivel így egyszerre nagyobb adag szennyest tudunk tisztítani, és a kevesebb mosási ciklus indítása miatt kevesebb áramot fogunk használni, ráadásul a mosásra szánt időt is jelentősen csökkenthetjük. A nagy kapacitás nem jelent minden alkalommal nagyobb vízfogyasztást, köszönhetően a súlyautomatikának, így szükség estén kisebb adag ruhák is energiatakarékosan moshatók a nagyobb kapacitású készülékekben.
  • Nem érdemes 1-2 ruha miatt elindítani a mosást, de az sem jó, ha túlzottan megtömjük a gépet, mert ennek a mosás és az öblítés hatékonysága látja kárát.
  • Ha szárítógépet is használunk, előtte minél nagyobb fordulaton centrifugáljuk ki a ruhákat – kivéve persze az igazán kényes darabokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

lakás

energia

energiatakarékos

hűtő

hűtőszekrény

mosógép

környezettudatosság