Jótékonyság Sátoraljaújhelyen: elkészült a Wáberer ház + fotók

HelloVidék   
  Megosztom
Jótékonyság Sátoraljaújhelyen: elkészült a Wáberer ház + fotók

130 millió forintos költséggel közösségi ház létesült Sátoraljaújhelyen a halmozottan hátrányos helyzetű családok számára. A létesítményt kedden Wáberer György, a Wáberer Alapítvány kuratóriumának elnöke avatta fel Lehel Lászlóval, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával közösen. Az eseményen részt vett Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára és Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely Város polgármestere. Az ünnepi átadáson megjelent Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete.

A 315 m2 alapterületű épületet az adományozó felszerelte a higiénés, nevelési és kulturális szolgáltatások nyújtásához szükséges minden modern berendezéssel, olvasható a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közleményében. Az intézményben konyha, mosókonyha, oktatótermek kaptak helyet, a gyerekek számára játszószoba, a fiataloknak olvasó-, valamint számítógépes kabinet, a továbbtanulni vágyók és az érdeklődők számára oktatóterem került kialakításra. A beruházás és a működtetés minden költségét a Wáberer Alapítvány fedezi, a nevelési és felzárkóztatási célok megvalósítására az alapító a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet kérte fel.

A sátoraljaújhelyi születésű Wáberer György az avatás alkalmából elmondta, hogy hisz abban, hogy a reális lehetőségek megteremtésével és megfelelő szakmai támogatással a halmozottan hátrányos helyzetű emberek kitörhetnek a mélyszegénységből és olyan teljesítményeket érhetnek el, amelyekre büszke lehet szülőföldjük.

Fekete Daniel / MÖS
Fekete Daniel / MÖS

Ezt a célt szolgálja az egymilliárd forintos alaptőkével létrehozott alapítványa, amely Sárospatakon sportcsarnok építését tette lehetővé, Sátoraljaújhelyen hozzáférést biztosít az egészséges ivóvízhez azoknak a halmozottan hátrányos helyzetű embereknek, akik a vízhasználat díját nem tudják kifizetni, és amely a következő tanévtől több mint száz zempléni rászoruló gyermek számára nyújtja az ösztöndíj és a mentorálás pénzügyi fedezetét.

Az Ökumenikus Segélyszervezet évtizedes tapasztalatára építve, felkészült szakemberekkel valósítja meg sátoraljaújhelyi programját, mondta el Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója. Szakértőik felmérik, milyen tevékenységek és programok szolgálják a legjobban a városban és környéken mélyszegénységben élő közösség körülményeinek és életkilátásainak, javítását, a gyermekek szegénység okozta hátrányainak leküzdését. A programot a helyi közösség aktív bevonásával alakítják majd, például a gyermekekkel közösen döntik el, hogy milyen szabadidős tevékenységek feltételeit biztosítsák.

A segélyszervezet munkatársai baba-mama klub, sportfoglalkozások, fejlesztő- és játékfoglalkozások, illetve családi rendezvények formájában tervezett közösségi programok mellett, a 2019-es tanév idejére korrepetálással és terápiás foglalkozásokkal is segíteni kívánják a rászoruló családokat.

Fekete Daniel / MÖS
Fekete Daniel / MÖS

Már idén fejlesztő programok indulnak, amelyek a 3 évesnél fiatalabb korosztály és szüleik, valamint az iskolás gyerekek számára egyaránt biztosítják a továbblépés lehetőségét. A későbbiekben gyógytornászt, fejlesztő pedagógust és védőnőt is terveznek bevonni a munkába. Az Ökumenikus Segélyszervezet közösségteremtő és építő céljai mellett a jövőben részben állami finanszírozású szolgáltatásokat is szeretne indítani a Wáberer Házban.

Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely polgármestere reméli, hogy a jószándékú kezdeményezés értő emberekre talál, és meg is becsülik majd ezt a segítséget, valamint azokat a lehetőségeket, melyeket ez a létesítmény nyújt, s a program eléri célját.

Címlapi kép és fotók: Fekete Dániel / MÖS

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hátrányos helyzet

jótékonyság

sátoraljaújhely