Ezek a fák lakásban is vígan elélnek: mutatjuk, melyiket válaszd

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a fák lakásban is vígan elélnek: mutatjuk, melyiket válaszd

A selyemből vagy műanyagból készült növények sosem fognak elpusztulni, de nem is olyan szépek és hasznosak, mint élő társaik. Ha nem vagy túl ügyes kertész, akkor is be tudsz szerezni olyan növényeket is, amelyek nem igényelnek sem nagy szaktudást, de még gondoskodást sem. Ráadásul minden lakás jobban néz ki, ha található benne igazi virág. Arról már nem is beszélve, hogy milyen fontosak a levegő tisztántartása szempontjából. Mostani cikkünkben azt mutatjuk meg, hogy igazán extrém választásnak tűnhet egy fát nevelgetni a nappalinkban, pedig egyáltalán nem bonyolult feladat.

A legtöbb nappaliban található néhány növény, még azok körében is, akik nem egy kiköpött kertészek. A legtöbb szakértő szerint az életünk minőségére is jó hatással van, ha becsempészünk lakóterünkbe egy-két növényt, hiszen nagyon jól megtisztítják a különböző toxinoktól a levegőt.

Az utóbbi időben egyre trendibb lett az egyszerű, de látványos növények tartása, a különböző közösségi felületeken egyre több fotón találkozhatunk bizonyos fajtákkal, mint például a könnyezőpálma, pozsgások, kaktuszok, anyósnyelv, zöldike, futóka, vitorlavirág, filodendron vagy a zamioculcas.

A most következő növények szintén egyszerűen tarthatók és gondozásuk sem megterhelő, viszont különlegességük az, hogy könnyen fává cseperedhetnek. Elsőre furcsa lehet a gondolat, hogy facsemetét neveljünk a lakásunkban, viszont nem is gondolnánk, hogy mennyi fajtával találkoztunk már a hétköznapokban ismerősöknél, üzletekben vagy akár irodákban is! Adunk pár tippet, hogy lehet a legegyszerűbben ápolni őket annak érdekében, hogy méretes fa növekednek belőlük.

Lantlevelű fikusz

Ez az a növény, amit a legtöbb lakberendezési oldalon biztosan megtalálsz, hiszen nem csak nagyra és látványosra nő meg, de hatalmas levelekkel is rendelkezik. Csodás kiegészítője lehet a lakásodna, amire biztosan nagyon sokan felfigyelnek majd.

Érdekesség, hogy a fikuszok az eperfélék családjába tartoznak - sőt, a közönséges füge is ebbe a családba tartozik. Ha ezt a növényt válasszuk, helyezzük egy nagy térbe, hiszen szüksége lesz rá, ha növekedni kezd. Gondozása nem igényel nagy szakértelmet, csupán a szélsőséges körülményeket nem bírja. Ezalatt a túl sok locsolást, hideg és huzatos környezetet értjük, de nem nagyon kedveli a tűző napot és a száraz levegőt sem. Rendkívül ügyesen küldi a jeleket, ha nem érzi jól magát, ha túl huzatos a hely számára vagy sok vizet kapott, azonnal ledobja a leveleit. Nem igényel túlzott locsolást, de a nyáron legalább háromnaponta öntözzük meg. Szereti, ha a leveleit permetezik, így ezt is iktassuk be az ápolási szokásainkba.

Kislevelű fikusz

A laza lombozatú, apró levelű fikusz könnyen a lakás ék elehet. Több mint egy méteresre tud megnőni, szereti az ablakközeli helyet. Sokszor az ablak elé, nagyobb cserepekben nevelgetik. A fiatal példányok és a friss hajtások legtöbbször világos zöld színűek, de ahogy idősödik a virág, egyre sötétebb és hullámosabb lesz a levele. Nem kedveli a hőséget, sem a túl hideget sem, a legideálisabb számára a húsz fok körüli hőmérséklet. Nem igényel sok öntözést, de a nyári időszakban érdemes négynaponta locsolni - ebben az időszakben érdemes kéthetente tápoldatozni is. Itt kell kiemelni, hogy nyáron és melegebb helységekben folyamatos permetezést igényel. Legnagyobb ellensége a hirtelen hőmérsékletváltozás és a huzat.

Szobafikusz

A szobafikusz gondozása is nagyon egyszerű, könnyen a lakásunk díszévé válhat, ha odafigyelünk az igényeire. Természetes élőhelyén akár 25-30 méterre is megnőhet, lakásban tartva közel két méterre növekedhet. A szakértők azt tanácsolják, érdemes visszavágni, mert ilyenkor újabb ágakat tud növeszteni, terebélyesebb növényt kaphatunk. Ahogy a fentebb említett fikuszoknál, úgy nála is érvényes, hogy nem kedveli a hideget, a túl meleget és a huzatot sem. A szobahőmérséklet megfelel neki, de tíz foknál hidegebb helyen ne tartsuk. Gyönyörű, széles leveleket növeszt, amin könnyen meg tud tapadni a por, így ezeket törölgessük át rendszeresen.

Aranypálma

Sokan ismerik még Areca pálma néven is, rendkívül egyszerű növény, de ha jól bánunk vele, ő is elkérheti akár a két méteres magasságot is. Kedveli a világos helyeket, viszont a tűző napon nem érzi jól magát. Télen is szobahőmérsékletet igényel és rendszeres öntözést. A födje mindig legyen nedves, de ne álljon alatta a víz mert az könnyen rohadáshoz vezethet. Tápoldat szempontjából tavasszal és nyáron kéthetente lehet adagolni neki. Mivel fokozatosan nő, így átültetni csak 1-2 évente érdemes.

Közönséges elefántláb

Sokan ismerik még buzogányfa vagy palackpálma néven. Amilyen különleges alakja van, olyan egyszerű a gondozása. A lakásban tartott példányok egy méter körül érik el végleges magasságukat, tetejükön növeszve fűcsomóra emlékeztető, akár hatvan centi hosszú leveleket.

Szobafenyő

A kedvelt növény eredeti környezetében akát 70-80 méterre is megnőhet, addig lakásban jóval kisebb méretűre cseperedik. Egy jól gondozott, áplt fenyő akár két méterre is megnőhet - ha ezt a növényt választjuk, érdemes tudni róla, hogy nagyon lassan növekedik. 6-7 év is eltelik, mire eléri teljes magasságát. Fontos még tudni azt is a növényről, hogy kedveli a hűvös de világos tereket, viszont a meleg, száraz szobában könnyen elkezdi hullajtani leveleit. Télen és nyáron is igényli a napfényt, valamint a párát, de a tűző naptól és a meleg fűtőtestektől tartsuk távbol. Nyáron érdemes kitenni az árnyékos teraszra vagy erkélyre és a rendszeres locsolás mellett érdemes hetente egyszer tápoldatozni is.

Illatos sárkányfa

Ezt a növényt nagyon sok helyen láthatjuk, hiszen közkedvelt virágnak számít. A napos, félárnyékos helyeket kedveli de a tűző napról óvjuk meg. Az ideális hőmérséklet számára a 18-25 fok, vagyis az átlagos szobahőmérsékleten nagyon jól érzi magát. Nedves talajban érzi jól magát, de figyeljünk arra, hogy ne álljon vízben a növény, mivel az könnyen rohadáshoz vagy a levelek elvesztéséhez vezethet. Tápoldatozni tavasztól egészen nyár végéig érdemes, ősszel és télen akár ki is maradhat.

Tarka sárkányfa

Nagyon kedveli a világos tereket, de a folyamatosan napos helyeket már kevésbé. Hőmérséklet terén nincs különleges igénye, az átlag szobahőmérsékleten (18-25 fok) nagyon jól érzi magát. Fontos, hogy a földje nyirkos legyen mindig, de ne álljon a vízben, különben könnyen kirohad. Őt is érdemes tavasztól egészen nyár végéig tápoldatozni, de ősszel és télen nála is kimaradhat az oldatozás. Érdemes gyakran permetezni, mivel levelein könnyen megtapadhat a por, valamint nem is kedveli a száraz levegőt. Átültetni viszont 2-3 évente érdemes, mivel elég gyorsan nő.

Kislevelű sugárarália

A növény kedveli a napos, árnyékos helyeket is, de nem szereti a tűző napfényt. Nyáron kitehetjük az erkélyre vagy a teraszra, de arra figyelnünk kell, hogy ne érje közvetlen napfény és szél. Szobahőmérsékleten jól érzi magát, de nagyon jól növekszik 10-18 fokos környezetben is. Nyáron és tavasszal érdemes tápoldatozni, télen és ősszel el is hagyhatjuk. Télen a meleg szobában érdemes permetezni, mivel nem kedveli a szára levegőt.

(via: countryliving.com)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fa

növény

lakás

otthon

beltér

növénytermesztés

növényápolás

gondozás