Új irány az építőiparban: visszatérnek a természetes építőanyagokhoz

Világgazdaság   
  Megosztom
Új irány az építőiparban: visszatérnek a természetes építőanyagokhoz

Óvoda, iskola és szálloda épül hamarosan fából Magyarországon, Bécsben pedig 24 emeletes favázas irodaházat adtak át. Egyre több helyen tűnik fel újra építőanyagként a vályog is - írja a Világgazdaság.

Vályog helyett néhány évtizede betonra váltott a modern építőipar, amely, miután szinte teljesen száműzte az építészetből a természetes építőanyagokat, például a vályogot, a szalmát és a fát, a leginkább környezetterhelő iparággá változott. Homokból helyenként máris súlyos hiány mutatkozik, de kizárólag a hatalmas mennyiségű energiát felhasználó cementgyártásra sem épülhet a jövő, ezért a fenntarthatóság és az energiahatékonyság jegyében egyre többen kanyarodnak vissza a gyökerekhez. Nevezetesen a természetes építőanyagok, azaz a folyamatosan termelhető fa, szalma, kender, illetve a vályog használatához

mondta a Környezettudatos Építők Szövetségének kommunikációs vezetője, Bíró Péter a portál megkeresésére.

A modern építészetben megjelenő új technológiáknak hála, már egyre kisebb korlát kerül a megvalósításra váró tervek elé. Jó példa erre az a bécsi irodahát, melynek fából készítették a vázát és szalmával szigetelték körbe - ráadásul az épület 24 emeletes.

Hazánktól nem messze, Lengyelországban is támogatják a természetes építőanyagok használatát. Itt hamarosan befejezik Európa legnagyobb, fából épített, 11 ezer négyzetméteres iskoláját, de további tíz óvoda épül egy sikeres gdanski óvoda- és iskolaprojekt nyomán.

Ezeket a péládkat követték Pécelen is, majd nekiláttak megépíteni a szintén környezetbarát építőanyagokból készült suli felépítéséhez. A tervek szerint hamarosan létrejöhet egy favázas, vályogtechnológiával kombinált óvoda, majd egy iskola és egy kollégium is.

A bioépítészet terjedésének köszönhetően, a környezettudatos épületek akár 60 százalékkal kevesebb energiával hűthetők és fűthetők. Bár egy jól megtervezett ház 10-15 százalékkal többe kerül, mint az úgynevezett hagyományos kőházak, de akár aktívházzá is fejleszthető. Az időtállóság bizonyítékaiért nem kell messzire menni, Magyarországon például még mindig több mint 600 ezer vályogház áll, tehát több, mint betonpanel épület.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vályog

fa

építkezés

környezetbarát építkezés

környezetbarát építőanyagok

természetes építőanyagok