A fecskék is rárepültek a falusi csokra: itt keresik a legtöbb ingatlant

HelloVidék   
  Megosztom
A fecskék is rárepültek a falusi csokra: itt keresik a legtöbb ingatlant

Nem min­den­napi, amit egy Ta­má­si­ban élő férfi tesz a fecs­kék fenn­ma­ra­dá­sáért. Má­tics Fe­renc 300 mes­ter­sé­ges fész­ket tett a saját háza ere­sze alá, ott­hont biz­to­sítva ezzel ren­ge­teg ma­dár­nak. A kör­nyék­be­liek a cso­dá­jára jár­nak és sokan kö­ve­tik pél­dá­ját.

Németországban látott mesterséges fecskefészket először Mátics Ferenc és a felesége, akik - mivel nagyon szeretik a madarakat - arra gondoltak, hogy ezt otton is meg lehetne csinálni. A férfi a Ripostnak elárulta, hogy néhány fészek már volt a házukon, ő azonban minden évben tesz hozzá néhányat, melybe beköltöznek a madarak.

A férfi nem tud arról, hogy máshol lenne ekkora telepített fecskekolónia Magyarországon, a háza egyedülálló az egész országban. Elárulta, hogya mások is felbuzdultak a példáján, akik pedig szeretnének otthon is mesterséges fecskefészkeket telepíteni, annak szívesen segít. Van, ahol már 30-40 fecskefészek is megtalálható.

A fecskék atyja elárulta, hogy a kapacitása véges, nagyjából 400 fészek fér el a házukra, ez a mennyiség két év múlva meg is lesz. Azt is elmondta, hogy nem olyan egyszerű feladat a megfelelő fészek elkészítése, mivel nem minden fészek tetszik a fecskéknek. „Előfordult, hogy biztos voltam benne, ez egy jól sikerült fészek, mégsem telepedtek bele" – mesélte Ferenc a lapnak.

Hosszú évek tapasztalatai alapján kidolgoztam egy olyan fészektípust, amit garantáltan elfogadnak. A gipsz, ha fehér, nem jó, be kell tapacsolni tejföl sűrűségű sáros vízzel, hogy olyan legyen, mintha ő rakta volna. Amikor már beköltözött, megszokta a madár, akkor már nem bánja, ha kifehéredik. Én fele fűrészporból, fele gipszből csinálom. Könnyen kiszárad és meleg tapintású, ugyanakkor könnyen felragasztható. Másoknak is segítek fészket csinálni, mindig öröm, amikor visszajeleznek: betelepedett a madár

- mondta Mátics Ferenc, aki kijelentette, hogyha minden településen felvállalná valaki azt, hogy feláldozza a házát és az ereszre fészkeket telepít, akkor vissza lehetne szaporítani az állományt.

Körülbelül egymillió molnárfecskével kevesebb fészkel Magyarországon, mint régen, a védelmére tett intézkedéseknek köszönhetően az utóbbi időben ismét gyarapodott a számuk. Részben a vegyszerszórás, részben élőhelyük hiánya miatt szorultak vissza, az olyan kezdeményezés, mint Mátics Ferencé, rengeteget számít - vélekedett a portál.

Koszolnak, ezt be kell vallani. Én nem használok fecskepelenkát. Az eső aztán a kosz nagy részét leviszi, a többit letakarítom. Más háziállat után is kell takarítani. Mi az asszonnyal úgy tekintünk a nálunk lakó fecskékre, mintha a háziállataink lennének

- mondta Mátics Ferenc a lapnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fecske

tamási

fecskefészek

otthon

madár