Indul a roham: ilyen albérletárakra számíthatnak a friss egyetemisták

HelloVidék   
  Megosztom
Indul a roham: ilyen albérletárakra számíthatnak a friss egyetemisták

Az egyetemekre, főiskolákra készülő és ott tanuló diákokra országszerte több mint tízezer albérlet vár. A legolcsóbb albérletek közé tartozó garzonok átlagos bérleti díja Budapesten júliusban 140 ezer forint volt. A fővárosi paneleké pedig 125 ezer forintot tett ki. A nagy egyetemvárosok közül Debrecenben a garzonoknál 80 ezer forint volt az átlag, a paneleknél viszont 90 ezer forint. Győrben egy panellakásért átlagban 100 ezer forintot kérnek, egy garzonért pedig 58 ezer forintot.

Szerda este publikálják a felvételi ponthatárokat, ezzel pedig megkezdődik az albérletszezon, amelynek során megugrik a kiadó lakások iránti kereslet. Az ingatlan.com kínálatában országszerte több mint 11 ezer - 100 négyzetméteresnél kisebb - kiadó lakás várt bérlőre július közepén - derül ki a hirdetési portál friss körképéből, amely a legolcsóbbnak számító 40 négyzetméternél kisebb garzonlakásokat, illetve a panellakások bérleti díjait hasonlította össze Budapesten és az egyetemvárosokban.

Eltérések és panelarányok, városról városra

“Az országos albérletkínálatban 1150 panellakás és majdnem 2500 garzonlakás található. Ezek között van átfedés, ugyanis minden tizedik garzon panellakás a kínálatban. A fővároson és az országon belül is vannak különbségek, de az szinte mindenhol igaz, hogy kisebb alapterületű lakások és a panelek az átlagnál olcsóbbak, ezért a diákok leginkább ezeket a lakásokat keresik majd a most induló szezonban.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy júliusban Budapesten a 40 négyzetméteresnél kisebb kiadó lakások adták az albérletkínálat 18 százalékát. “A nagy egyetemvárosok közül Pécsen és Győrben szintén a kínálat ötödét tették ki a garzonlakások, Debrecenben és Szegeden csupán 14-15 százalék volt az arányuk. A legjobb helyzetben a miskolci diákok vannak, itt ugyanis a kiadó lakások több mint negyedét az olcsóbbnak számító garzonlakások teszik ki.” - mutatott rá Balogh László. Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a népszerű egyetemvárosokban akár havonta több tízezer forintot is megspórolhat az, aki panellakást vagy garzont bérel. A legolcsóbb egyetemvárosokban viszont alig van különbség a panelek és a téglaépítésű lakások bérleti díja között.

Mennyiért kínálják a budapesti albérleteket?

Az ingatlan.com elemzése szerint júliusban a fővárosi kiadó lakásokért átlagosan 160 ezer forintot kértek. A 40 négyzetméternél kisebb garzonokért 140 ezer forintot, a panellakásokért pedig 125 ezer forintot. Az egyetemek főiskolák szempontjából kiemelten fontos városrészek közül a XI. kerületben a kiadó paneleknél az átlagár 158 ezer forint volt, a garzonoknál pedig 130 ezer forintot tett ki. A XIII. kerületben előbbiekért 140 ezer forintot, utóbbiakért 130 ezer forintot kértek a tulajdonosok.

Mennyibe kerülnek a debreceni, miskolci és szegedi albérletek?

A debreceni albérletpiacon júliusban 100 ezer forintnál járt az átlagos bérleti díj. A panellakások esetében 95 ezer forintra, a garzonoknál pedig 80 ezer forintra rúgott.

Miskolcon annyiban más a helyzet, hogy a város kiadó lakásainak bérleti díja átlagosan 80 ezer forint, a paneleké szintén. A garzonoknál viszont 60 ezer forint az átlag.

A szegedi piacon 100 ezer forintos átlagos bérleti díjjal mennek az albérletek. A paneleknél 95 ezer forintot, a garzonokért 85 ezer forintot kell adni havonta.

Mi a helyzet Győrben és Pécsen?

Jelentős az eltérés a győri bérleti díjakban. Miközben a 100 négyzetméteresnél kisebb albérletek átlagosan 110 ezer forintba kerülnek, a panelek alig olcsóbbak, 100 ezer forintot kell értük adni, míg a 40 négyzetméteresnél kisebb garzonoknál 58 ezer forint az átlag.

Pécsen az ingatlan.com elemzése szerint az összes albérlet átlaga 95 ezer forint. Ennél 5 ezer forinttal alacsonyabb a panellakások havi bérleti díja, a garzonoké pedig 80 ezer forintra jött ki július közepén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

albérlet

lakás

otthon

ingatlan

ingatlanpiac

árak

emelkedés

egyetemváros