Kifulladt az ingatlanpiac? Egyre kevesebb új lakás épül

MTI   
  Megosztom
Kifulladt az ingatlanpiac? Egyre kevesebb új lakás épül

2019 első félévében 6 472 új lakás épült, 0,7%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban, a visszaesést feltehetően a kedvezőtlen, rendkívül csapadékos időjárás okozhatta.

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 227 volt, 0,9%-kal több a 2018. első félévinél. A tavalyi évben összesen 22,9%-kal 17 681-re nőtt a lakásátadások, míg 3,4%-kal 37 997-re csökkent az építési engedélyek száma. Az elmúlt három évben (a lakásáfa csökkentése és a CSOK kiterjesztésének bejelentése óta eltelt időszakban) összesen több mint megháromszorozódott a lakás építési engedélyek száma, míg kétszeresére nőtt a lakásátadások száma.

Így idén és jövőre jelentős átadási hullámra számítunk, az átadásokat azonban némileg lassíthatja, hogy 2023-ig kaptak haladékot a kedvezményes lakásáfa megtartására azon lakások felépítése, amelyek tavaly november 1. előtt rendelkeztek építési engedéllyel. A kedvezményes lakásáfa kivezetésének hatása már tükröződik az építési engedélyek megtorpanásában, azonban a családvédelmi akcióterv új lendületet adhat az építkezéseknek.

Az első félévben Budapesten 0,6%-kal nőtt a lakásépítési engedélyek száma, míg 9,6%-kal csökkent az átadások száma, a megyei jogú városokban 3,2%-kal csökkent az engedélyek, míg 10,3%-kal nőtt az átadások száma, az egyéb városokban 5,7%-kal csökkent az engedélyek, 7,8%-kal csökkent az átadások száma, a községekben pedig 20,4%-kal emelkedett az engedélyek, valamint 4,3%-kal nőtt az átadások száma. A lakásépítések igen egyenlőtlenül oszlanak el az országban.

Budapesten 6153 engedélyt adtak ki, Pest megyében 3829-et, Győr-Moson-Sopron megyében 1634-et, Hajdú-Bihar megyében (nagyrészt a Debrecenben épülő ipari beruházások hatására) 876-et, Somogy megyében (döntően a Balaton mellett) 675-öt, további hat megyében meghaladta a 400-at, a sereghajtó pedig továbbra is Nógrád 46-tal, Tolna 67-tel, Békés 98-cal. Budapesten 1356 lakást, Pest megyében 1683-at, Győr-Moson-Sopron megyében 1156-öt adtak át, Fejér kivételével a többi megye nem érte el az 300-as darabszámot. A sereghajtó itt is Nógrád 31-gyel, Békés 38-cal, Tolna 45-tel.

Az idén és jövőre várható lakásátadási hullám mellett az irodaépítések, ingatlanfejlesztői piac, ipari és logisztikai beruházások, a tisztán állami és uniós támogatású projektek folytatódásával idén a gazdasági növekedés továbbra is meghaladhatja a 4%-ot, így a GDP növekedése idén elérheti a 4,7%-ot, jövőre azonban az átadási hullám tetőzésével a növekedés 3,7%-ra mérséklődhet.

A kivitelezéseket ugyanakkor hátráltatja a munkaerő és kapacitáshiány, egyes tervezett társasház beruházásokat már visszavontak, így feltehetően nem épül annyi lakás, mint ahány engedély kiadására sor került. A lakásépítések várható visszaesést azonban ellensúlyozhatják a nagy állami projektek (Paks, Modern Városok, Liget Projekt, Egészséges Budapest Projekt, infrastrukturális beruházások stb.) és újabb autóipari, iroda, ipari, logisztikai, raktárpiaci beruházások.

Tavaly összesen közel 17,7 ezer lakás épült, ami 1000 lakosra 1,8 lakás építését jelenti, míg az európai átlagos érték 3-3,5 lakás. A hazai lakásállomány százévenkénti megújításához is évente 35-40 ezer lakás építésére lenne szükség. Mindezek alapján látható, hogy a hazai lakásépítések száma semmilyen túlfűtöttséget nem tükröz, sőt, még a válság utáni visszaesést sem pótolta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

elemzés

lakás

otthon

új lakás

ház

építkezés

lakásáfa

takarék