Ennek sok magyar család nem fog örülni: áremeléssel indul a fűtési szezon

HelloVidék   
  Megosztom
Ennek sok magyar család nem fog örülni: áremeléssel indul a fűtési szezon

Hamarosan kezdetét veszi a fűtési szezon, így a szemfülesek már azt keresik, merre kapható a legolcsóbban tűzifa. Mivel idén is folytatódik a szociális célú tüzelőanyag-program, így azoknak is jut majd némi tűzrevaló, akik kis összegből gazdálkodnak, hónapról-hónapra élnek. Mit tehetnek azok, akik nem részesülnek támogatásban? Azok már szeptemberben elkezdik figyelni az árakat és igyekeznek lecsapni a legjobb üzletre. Éppen ezért most annak jártunk utána, hol lehet a legolcsóbban tüzelőhöz jutni az ország megyéi közül.

Szeptemberben már javában keresgélnek azok, akik fával fűtenek, sőt azok is, akik csak rásegítés céljából vásárolnak tűzifát a gáz fűtés mellé. A KSH adataiból jól látszik, hogy folyamatos a tűzifa árának emelkedése. Míg 2018 januárjában 3600 Ft/100kg áron kínálták a tűzifát, addig az év végére már 3890 Ft/100kg áron lehetett hozzájutni. Ebben az évben is emelkedtek az árak:

Kis mennyiség is nagy segítség lehet

Jó hír voszont, hogy idén is folytatódik a a szociális célú tüzelőanyag-programra, így azoknak is jut majd némi tűzrevaló, akik kis összegből gazdálkodnak hónapról-hónapra. A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-programjára az ötezer lélekszám alatti önkormányzatok pályázhattak. Az ökormányzatok számára vissza nem térítendő költségvetési támogatás tűzifa, illetve barnakőszén megvásárlására volt igényelhető. Az évek óta sikeres programra idén ötmilliárd forintot biztosított a kormány.

Keménylombos tűzifa vásárlására 2065 önkormányzat nyert el támogatást 4,3 milliárd forint értékben, lágylombos tűzifa vásárlására pedig 41 önkormányzat valamivel több mint 120 millió forintot. A nyertes önkormányzatoknak a tűzifát a kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól kell megvásárolniuk. Fontos kritérium, hogy a pályázaton nyertes önkormányzatoknak a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot legkésőbb 2020. február 17-ig szét kell osztaniuk a rászorulók között.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az önkormányzatok a pályázatok során 180-200 ezer családnak juttatnak két-három hónapra elegendő tüzelőanyagot

- mondta Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár a pályázatról.

Ennek alapján arra voltunk kíváncsiak, milyen kilátások elé néz az, akit nem érint a pályázat vagy esetleg olyan településen él, amely idén lemaradt a jelentkezésről. Mennyi jelenleg az átlag tűzifa ára? Melyik megyében juthatnak kedvező áron tüzelőhöz a lakosok? Megnéztük, hogy országszerte mennyiért kínálják a tűzifát a különböző erdészetek. Mutatjuk, mire jutottunk.

A táblázat adataiból jól látszik, hogy közel 20 000 - 30 000 forint között mozognak jelenleg a tűzifák árai. Az eddigi adatok szerint a Bakonyerdő Zrt. adja a legjobb áron a tűzifát, míg a legdrágábbnak a NEFAG - Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. kínálata mutatkozott. A kettő között elhelyezkedő erdészetek között viszont csak néhány ezer forint eltérés látszik.

Előreláthatóan, ezek az összegek még növekedni fognak a fűtési szezon kezdetével. Az viszont biztos, hogy, aki tüzelőt venne a hidegebb napokra, jól járhat, ha felkeresnie a hozzá legközelebb elhelyezkedő erdészetet. Így nem csak az árakkal kerülhet képbe, de az aktuális akciókról is kaphat információt. Ezeket mindig érdemes kihasználni, mivel egy jól időzített vásárlással több ezer forintot lehet megspórolni.

Erre figyelj vásárlás során

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az átverések miatti vásárlói panaszok egyelőre nem jellemzőek a fogyasztóvédőknél, ami köszönhető egyrészt annak, hogy még csak most kezdődik a szezon, illetve az elmúlt években életbe lépett, kereskedőket érintő szigorítások is hatásosnak bizonyulnak.

2018 óta a jogszabály lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy a csalókat a megrendelést megelőzően, a hirdetések alapján kiszűrjék. A tűzifát értékesítőknek jelentkezniük kell a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartásába, EUTR technikai azonosítószámot kapnak, amelyet a hirdetésekben kötelezően fel kell tüntetniük. Azoknak, akik a saját erdejükből adnak el faanyagot, elegendő az erdőgazdálkodói kódjukat jelölni. Ezek alapján a hirdető beazonosítható, reklamáció esetén pedig elérhető.

A NÉBIH arra figyelmeztet, hogy a vásárlónak már a megrendeléskor ajánlott jeleznie, hogy csak olyan tűzifát hajlandó átvenni, melyet a hirdető a NÉBIH-hez bejelentett szállítójeggyel szállít, vagy ad át a vevőnek. Mindig kérjünk számlát vagy nyugtát, és a tűzifavásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót is. Persze vannak még fontos lépések, amiket nem érdemes kihagyni, ezekről itt olvashatsz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fa

tüzelő

tűzifa

tűzifa árak

árak

erdők

erdő

erdészet

fűtés

fűtési szezon