Ijesztő rovar jelent meg tömegesen Magyarországon: mutatjuk, kell-e inváziótól tartanunk

24.hu   
  Megosztom
Ijesztő rovar jelent meg tömegesen Magyarországon: mutatjuk, kell-e inváziótól tartanunk

Kedden kisebb pánik uralkodhatott el a magyar lakosság egy részén, amikor a sajtón lavinaként futott végig a hír: a poloskainvázió mellett most már repülő csótányok is tömegesen repülnek be a lakásokba. Az utóbbi években az ázsiai márványospoloskák megtanítottak, milyen az, amikor a termetes, hangosan döngicsélő és bűzös váladékot eregető rovarok tucatjai, százai lepik el otthonainkat. Ugyanez csótánnyal? Nem csoda, ha az ember legszívesebben elsírná magát - írja a 24.hu.

Ahogy a portál írja, legtöbben a lapp erdeicsótánytól tartanak, félnek attól, hogy hasonló invázió alakul majd ki, mint az ázsiai márványospoloskákkal volt.

Aggodalomra semmi ok, a repülő „mutáns” csótányok inváziója idén is elmarad, teljesen ártalmatlan faj megtévesztett, eltévedt egyedeiről van szó

– mondta el a lapnak Puskás Gellért entomológust, a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának muzeológusa.

Sok a téves információ

A csótányok nem bogarak, ugyan a legtöbb helyen így nevezik őket, pedig rendszertanilag külön rendet alkotnak. Elképesztő létszámmal vannak jelen világszerte, mintegy 3-4000 fajuk ismert, de többségük trópusi területek él.

A legújabb kutatások szerint a termeszek is valójában államalkotó csótányok

- mondja a szakember, aki kitért arra is, hogy hazánkban 15 csótányfaj él, ebből 12 őshonos, otthonainkban viszont néhány ritka véletlentől eltekintve épp a három ázsiai, afrikai eredetű, több száz vagy akár ezer éve behurcolt faj egyedeivel találkozunk. Ezek az erősen emberhez kötött életmódot folytató konyhai, német és amerikai csótányok.

A lakásokba berepülő, tévesen lapp erdeicsótányként azonosított faj valójában a kertvárosi erdeicsótány, az ember által a közelmúltban behurcolt, inváziós rovar

- magyarázza Puskás Gellért.

Egyelőre Budapesten észlelték a csótányokat, amik leginkább a kertes, parkos városi környezetet részesíti előnyben. Mivel a hímek és a nőstények is tudnak repülni, így érthető, hogy betévednek egy-egy lakásba. Na de miért jönnek be egyáltalán a házba?

A kertben érzik jól magukat, eszük ágában sem lenne bemenni a lakásokba, csakhogy sok rovarhoz hasonlóan őket is vonzza a fény. Jól repülnek, ezért könnyen bejutnak, de ez számukra is tragédia: odabent nem találnak élelmet, rövid időn belül elpusztulnak

- mondja el Puskás Gellért.

A szakértők szerint a poloskák „tudatosan”, keresik a téli fagymentes szállást, ezért kerülnek közel az épületekhez. Viszont azt jó, ha tudjuk, hogy az erdeicsótányok egyáltalán nem akarnak együtt élni az emberekkel. Az entomológust azzal nyugtat mindenkit, hogy a rajzásuk egy-két héten belül véget ér, megszűnnek a berepülések. Addig viszont nem kell pánikba esni, mert sem kórokozókat, sem allergéneket nem visznek magukkal. Ráadásul nagy inváziótól sem tart a szakember.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csótány

lapp csótány

házak

lakások

invázió