Bődületes árak a Balatonnál: meglepő, melyik a legdrágább település a parton

Világgazdaság   
  Megosztom
Bődületes árak a Balatonnál: meglepő, melyik a legdrágább település a parton

Berobbant a balatoni újlakás-piac, egyelőre csak az árak és a kereslet nő, a lakóparkként épülő üdülőházaktól nem nyertek új lakókat a települések - írja a Világgazdaság.

Ahogyan azt a lap írja, nagyjából két éve robbant be a balatoni újlakás-piac, ugyanakkor már is két részre szakadt. A déli parton öt és félszeresére növekvő kínálat mellett 17 százalékos drágulás volt megfigyelhető, míg az északi parton csak 50 százalékos kínálatbővülés zajlott le, ugyanakkor 73 százalékkal növekedtek az árak. Az ingatlan.com által összeállított elemzés szerint a Balaton környékén az elmúlt két évben megduplázódott a kereslett, idén pedig az első 8 hónapban 85 százalékkal növekedett tovább.

Az idei év már egyértelműen az újlakás-piacról szól a Balaton partján, hiszen nemcsak a drágulás, hanem a kínálat robbanásszerű bővülése is egyre több vásárló fantáziáját mozgatja meg

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője, aki hozzátette: a déli és az északi part eltérő számait a kínálatbővítéssel fordítottan arányos árváltozás okozza. A bővülő kínálat miatt kevésbé drágulnak az árak.

A déli parton ugyanis az átlagos négyzetméterárak magasabb szintről, 707 ezer forintról indultak, és most értek el 830 ezer forintig, míg a tó északi felén két év alatt 581 ezer forintról több mint 1 millió forintra emelkedtek

- írja a lap. Meglepő adat, hogy a déli part legdrágább települése Szántód lett, ahol az új lakások négyzetméterára már több, mint 1,4 millió forint. Az északi part legdrágább települése díjat Balatonfüred zsebelheti be, ahol 1,1 millió forint az átlagos négyzetméterár. Az ingatlanárt jócskán megdobhatja a panoráma: egy panorámás lakás akár 60 százalékkal is többe kerülhet az utcai kilátáshoz képest.

JÓL JÖNNE MOST 500 EZER FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 500 ezer forintot igényelnél, 36 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 10 058 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 7,62 %), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 11 591 forintos törlesztőt (THM 13,25 %) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

ingatlan

drágulás

otthon

lakás

új építésű