Jó hír a lakásvásárlóknak: megtorpant a lakásárak növekedése

HelloVidék   
  Megosztom
Jó hír a lakásvásárlóknak: megtorpant a lakásárak növekedése

Jelentősen vesztett lendületéből a hazai lakóingatlan-piac, és bár éves szinten még tart az árak növekedése, az előző negyedévhez viszonyítva már megtorpanás látszik a 2019 második negyedéves adatok szerint – derült ki a Takarék Index elemzéséből.

Ezzel egy ötéves, 2014 óta tartó folyamatos áremelkedés tört meg. A fővárosban és a megyeszékhelyeken még nőttek az árak a második negyedévben az előző negyedévhez képest, de a kisebb településeken már alább hagyott a lendület. Regionális szinten Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon mértek áremelkedést a szakértők.

A Takarék Index elemzőinek vizsgálata szerint az előző negyedévhez képest 2019 második negyedévében a lakóingatlanok átlagos ára 0,32 százalékkal csökkent, a reál csökkenés 1,51 százalékos volt. Egy negyedév alatt az összes alpiacot tartalmazó Takarék Lakásárindex értéke a 343,37-es szintre mérséklődött 344,48-ról. (1. ábra) A mutató előállításához a Takarék Csoport piaci információi és saját megfigyelései mellett felhasználta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatait is.

1. ábra. A Takarék Lakásárindex alakulása 2000=100 (Forrás: Takarék Index)
1. ábra. A Takarék Lakásárindex alakulása 2000=100 (Forrás: Takarék Index)

Éves szinten 2019 második negyedévében még tartott a drágulás, de már lassabb ütemben: a hazai lakóingatlanok átlagos nominális drágulása 17 százalékot ért el, ami elmaradt az előző időszakokat jellemző éves növekedési szinttől. Reál értelemben éves szinten 15,58 százalékkal nőttek az árak.

2014 elejétől, a válság utáni felívelési időszakban, 2019 második negyedévéig összesen több mint 123 százalékkal emelkedett a Takarék Index értéke, míg reálértelemben az index változása közel 105,5 százalékos volt. A válság előtti, 2008-as maximumhoz képest 2019 második három hónapjában a Takarék Lakásárindex közel 71,1 százalékkal állt magasabb értéken, míg reál értelemben a változás ugyanezen időszak során csupán 27,4 százalékos volt. (1. táblázat)

Negyedéves változás -0,32%
Éves változás +17%
5 éves változás +114%
10 éves változás +76%
20 éves változás +422%

1. táblázat. A lakásárak változása különböző időtávokon Magyarországon 2019 második negyedévéhez viszonyítva (Forrás: Takarék Index)

A régiók többségében csökkentek az árak egy negyedév alatt

2019 első és második negyedévének adatai alapján több régióban csökkenést mutattak vagy stagnáltak a négyzetméterenként fizetendő átlagos árak, egyedül Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon mértek emelkedést a Takarék Index elemzői.

Települési szinten mást mutatnak a nagyvárosok és a kisebb települések adatai 2019 első két negyedévét összehasonlítva. Budapesten és a megyeszékhelyeken növekedést mértek a fajlagos medián lakásárakban, addig a kisebb településeken elkezdtek csökkenni az árak. Ugyanakkor a medián árak csökkenésében szerepet játszhatott a lakásösszetétel változásának hatása, elképzelhető, hogy az olcsóbb ingatlanok felé tolódott el a vásárolt ingatlanok köre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék

takarék csoport

takarékbank

lakásárak

ingatlan árak

lakásvásárlás

ingatlan vársárlás