Támad a csendes gyilkos: erre figyeljünk a fűtési szezonban

HelloVidék   
  Megosztom
Támad a csendes gyilkos: erre figyeljünk a fűtési szezonban

Hetekkel ezelőtt megkezdődött a fűtési szezon, amelynek köszönhetően egyre több jelzés érkezik szén-monoxid-mérgezésekkel kapcsolatban a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére. Annak érdekében, hogy az előttünk álló ősz, majd tél folyamán csökkenjen ezen káresetek száma, a megelőzés lehetőségeire, illetve módszerire hívják fel a lakosság figyelmét a katasztrófavédelem munkatársai - írja a nool.hu.

Ahogy a portál írja, tűzesetet, robbanást, füst-, vagy akár szén-monoxid-mérgezést is okozhatnak a tüzelő-, és fűtőberendezések, az égéstermék-elvezető és szagelszívó rendszerek meghibásodása, valamint a helytelen műszaki megoldások. Mint mondják, kis odafigyeléssel elkerülhetők lennének ezek a tragédiák.

A köznyelvben csendes gyilkosnak nevezett szén-monoxid veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a szervezetre gyakorolt hatásai könnyen összetéveszthetők más betegségek tüneteivel. Ez az otthonokban leggyakrabban előforduló toxikus gáz, ami a véráramba kerülve meggátolja az oxigén szállítását

- mondta Szeles Péter.

Általános szabály, hogy csak kifogástalan állapotú tüzelő- és fűtőberendezést, kályhát csatlakoztassunk a kéményhez, hiszen használat közben nemcsak a füst áramolhat ki a réseken, hanem a szikra is kipattanhat a hézagokon. Fontos a kémények évenkénti ellenőrzése, majd legalább négyévenkénti műszaki felülvizsgálata. A biztonságos fűtéshez időnként a gázkazánokat is ellenőriztetni kell

- tette hozzá a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

Kiemelte azt is, hogy most sem késő átvizsgáltatni a különböző tüzelő- és fűtőberendezéseket. A visszaáramló légnemű égéstermék is tragédiát okozhat gázfűtéses lakásokban. A fél éve nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, elmozdulhatnak az alkatrészek, ezért használat előtt célszerű a megfelelő képesítésű szakemberrel átvizsgáltatni őket. Kitért arra is, hogy sok helyen vegyes tüzelésű kazánnal fűtenek, azonban ebben az esetben sem elég csak a kéményt, ajánlott a berendezést is átvizsgálni.

A szilárd tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezés begyújtásához ne használjunk tűz vagy robbanásveszélyes éghető folyadékot. A füstcső hézagmentesen illeszkedjen, mert a visszaáramló füst mérgezést, a széteső cső pedig tüzet okozhat. Az emberek manapság korszerű, jobban záródó nyílászárókat választanak, azonban ne feledkezzünk el arról, hogy ezek a veszélyt is fokozzák, főleg ott, ahol a nyílt égésterű berendezések – bojler, kéményes konvektor, kazán – elszívhatják az oxigént. A problémára megoldást jelenthet a szabályozott szellőzőberendezés, valamint a rendszeres szellőztetés is. A szén-monoxid – elkeveredve a levegővel – belélegzés esetén fulladást okozhat. A gázkészülékekkel ellátott helyiségekben érdemes lehet szén-monoxid-jelzőkészüléket is felszereltetni a balesetek elkerülése céljából

- magyarázta Szeles Péter.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fűtés

fűtési szezon

gáz

gázfűtés