Kemény fagyok jönnek: súlyos károkat okozhat otthonodban a hideg!

HelloVidék   
  Megosztom
Kemény fagyok jönnek: súlyos károkat okozhat otthonodban a hideg!

A fagyos időjárásra idén is érdemes felkészülni, megelőzve a káreseteket, amelyek bizony súlyos tízezreket jelentenek – háztartásonként. A vízmérőelfagyások miatt fellépő nem várt kiadások azonban némi odafigyeléssel és egyszerű lépésekkel elkerülhetők.

Kemény telek alkalmával jelentős és visszatérő probléma a házi vízmérők elfagyása. Az elmúlt években több mint hatezer esetet regisztrált a DRV Zrt. a működési területén, emiatt mintegy egymillió liter víz folyt el feleslegesen. A vízmérő rendszeres ellenőrzése és a házi ivóvízhálózat karbantartása alapvetően a felhasználók jogszabályban rögzített feladata, így a fagyás miatt megrongálódott vízmérők javításának, pótlásának, az új mérők hitelesítésének, valamint az elfolyt víznek a költsége mind a felhasználókat terheli. Ez pedig súlyos tízezrekbe kerül a háztartásoknak.

Hogyan készüljünk fel?

A vízmérőelfagyások leggyakrabban a nem megfelelő felkészültség, illetve a szakszerűség hiánya miatt következnek be. Ha az épületben nem, alig vagy akadozva folyik víz a csapból, az már intő jel lehet. Kellő figyelemmel azonban jelentős anyagi károkat előzhetünk meg, például a vízmérőakna belső felületének megfelelő szigetelésével. Fontos, hogy a szigetelőanyag nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből. Ilyen célra alkalmas például a hungarocell. Szigetelés az akna mennyezetére és az oldalfalakra is javasolt, az aljzat azonban szabadon hagyható.

Érdemes ellenőrizni, hogy a lebúvónyílást záró aknafedlap megfelelően illeszkedik-e. Fontos, hogy ne legyenek hézagok, amelyeken keresztül a kinti hideg levegő az aknába juthat. Az aknafedlapot szintén javasolt hőszigetelő anyaggal ellátni.

Mi a teendő a nyaralók/télen nem használt épületek esetében?

A télen nem lakott épületeknél a legbiztosabb módszer a teljes víztelenítés, ezt a házi vezetékhálózaton lévő víztelenítő szerelvények segítségével lehet elvégezni. Emellett javasolt elzárni a közterület felé eső csapot is. Ahhoz, hogy a hibákat észrevegyük, és még időben lépni tudjunk, fontos, hogy a télen nem használt ingatlanokat is rendszeres ellenőrizzük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

ingatlan

tél

vízmérő

fagy

időjárás