Milliókat érhet ennek a csatornának az iszapja: fontos vizsgálatok indultak

HelloVidék   
  Megosztom
Milliókat érhet ennek a csatornának az iszapja: fontos vizsgálatok indultak

Sokan meglepődnének, mennyire jól hasznosítható anyag az iszap, ám az esetleges felhasználást mindig alapos, átfogó elemzések kell, hogy megelőzzék. A laboratóriumi megfigyelések után, befejeződött a Vérke-csatorna iszapüledékének minőségére és hasznosíthatóságára fókuszáló vizsgálat.

Lezárult az az átfogó mederüledék vizsgálat, amelyet a KEXPORT Nonprofit Kft. indított Kárpátalján, hogy magyar környezetvédelmi szakemberek bevonásával vizsgálják meg a Vérke-csatorna iszapüledékének állapotát és hasznosíthatóságát. A Vérke-csatorna átszeli a kárpátaljai Beregszászt és jelentős méretű szántóföldi területeket lát el vízzel, ezért ökológiai és vízgazdálkodási szerepe meghatározó. Rehabilitációja hosszú évek óta napirenden lévő feladat a térségben, ezért a csatorna állapota már korábban többször is felmérésre került, de részletes vizsgálatok, akkreditált környezetanalitikai elemzések, illetve iszapvastagság mérések nem készültek a területen.

A hiánypótlónak számító vizsgálat a KEXPORT Nonprofit Kft indította el, környezetvédelmi kármentesítésre szakosodott szakemberek bevonásával és végül a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával egy nyertes pályázat elemeként valósulhatott meg. A projekt keretében a Vérke-csatorna mederüledékének szennyezettségét vizsgálták. Mivel a terület különböző pontjait más-más környezetterhelés és emberi tevékenységből fakadó hatás éri, ezért hét mintavételi ponton végezték el az elemzéseket a szakemberek.

Kémiai, fizikai és biológiai laboratóriumi vizsgálva a felszíni vízből és üledékből vett mintákat, a mederüledék minőségét és főbb jellemzőit igyekeztek meghatározni. A részletes vizsgálatok alapján megállapították, hogy a Vérke-csatorna mederüledéke kezelés nélkül közegészségügyi szempontból nem helyezhető ki mezőgazdasági területre, mivel a benzo(a)pirén, réz, cink és nikkel összetevők koncentrációja előfordult, hogy meghaladta a mezőgazdasági hasznosítású földterületek, agrokémiai kategorizálásának módszertanában előírt határértékeket. Megfigyelték azt is, hogy egyértelmű hatással van a lakossági környezetterhelés az iszapüledékre, aminek a humusztartalma a mélységgel jelentősen csökken.

Egyre több olyan hagyományos és innovatív eljárás létezik, amelyekkel a jó minőségű vagy akár a szennyezett mederüledék megfelelő kezeléssel a körforgásos gazdaság részévé válhat. A módszertan alkalmazásához azonban körültekintően kell ismernünk az üledék állapotát. E tekintetben hiánypótló a Vérke-csatornára vonatkozó, most lezárt kutatás

- mondta Toronyi Zoltán, a KEXPORT Környezetipari Nonprofit Kft. vezetője

Egyes országokban, például Németországban fontos foszfor, nitrogén és kálium forrásként, illetve klímabarát energiaforrásként tekintenek az iszapra. A most elkészült Vérke-csatornával kapcsolatos tanulmány pozitív példaként említi a hazai Séd-Nádor-csatorna kotrását, illetve a Vértesi Erőmű bokodi zagyterének rekultivációs munkáit is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidek

iszap

üledék

kutatás

vizsgálat

környezet

tanulmány