Itt vannak a legfrissebb tervek: rendhagyó újdonságok a gyulai várban

MTI   
  Megosztom
Itt vannak a legfrissebb tervek: rendhagyó újdonságok a gyulai várban

Egyre többet tudhatnak meg a látogatók a gyulai várról, amelynek kiállítása hamarosan fényvetítéssel, rendhagyó diorámával és kiterjesztettvalóság-alapú installációval bővül.

A ma is látható, ismert téglavárat egy trapéz formájú külső vár vette körül, amelynek délnyugati sarkán helyezkedett el a mai napig fennmaradt ágyútorony. Ezen kívül volt egy öt bástyával ellátott palánkfal, valamint az ehhez kapcsolódó, földből és fából épült, négybástyás huszárvár. A múlt látványos felidézéséhez szükséges fejlesztéseket az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Kubinyi-program keretében, a fenntartó gyulai önkormányzat által elnyert 10 millió forintos támogatásból valósítják meg.

Az összegből készülő háromszor másfélméteres makett a 16. századi várat mutatja be: az 1566-os ostrom heteinek idejére viszi vissza a látogatókat. Az erőd részeit és a katonai mozdulatokat fényfestéssel szemléltetik, amelyet hangeffektek és kisebb animációk színesítenek. Az újítás részeként létrehoznak még egy kiterjesztettvalóság-installációt is, amely kiegészíti a jelenlegi rendezvényteret és az Almásy-kastély látványát a 16. századi huszárvárról és palánkfalról készült élethű grafikával.

A technikai újdonságok elkészítéséhez természetesen a régészeti és történettudományi kutatások szakmai anyagát vették alapul. A dioráma fémszerkezetét, a fényfestést és a puskát professzionális cégekkel gyártatták le, azonban vidéki kiállítóhelyként egyedülálló módon az elemek vezérlését egy munkatársuk, Temesváry János műszaki vezető készítette el, illetve a narrációt és a tartalmi elemeket is a hely szakemberei alkották meg.

A pályázati támogatásból három perces videó is készült a 16. századi várról és építéstörténetéről

- mondta Fábián Tamás a kiállítóteret működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője.

Hozzáfűzte: a vár múzeumi része folyamatosan bővül, tavaly nyáron például a legfrissebb régészeti feltárások eredményeiről szóló Eltemetett vár című időszaki kiállítás főbb elemeit vitték át az Almásy-kastély időszaki kiállítóteréből a várba, és a jövőben is terveznek újításokat a várkiállításban.

Ezekben a napokban építik a diorámát a fegyvertárban, amelynek folyamatát megtekinthetik a látogatók, hiszen a területet nem zárják el. Az új látványelemeket hivatalosan a magyar kultúra napja körül tervezik átadni a nagyközönség számára.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gyula

gyulai vár

kiállítás

újítás

fejlesztés

látványosság

történelem