Döbbenet: 100 kiló higanyt találtak az új lakók a nógrádi ház pincéjében

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Döbbenet: 100 kiló higanyt találtak az új lakók a nógrádi ház pincéjében

A ceredi családi ház pincéjében, üvegedényekben tárolták, de az egyik edény teteje hiányzott, és egy része a földre folyt. Egyelőre vizsgálják, miként került oda a nagy mennyiségű mérgező anyag.

Nagy mennyiségű higanyt találtak hétfőn a Nógrád megyei Cereden, egy családi ház pincéjében - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője. Egyelőre vizsgálják, hogy miként került a házba a mintegy száz kilogrammnyi mérgező anyag.

Szeles Péter elmondta:

A katasztrófavédelem munkatársai elvégezték a kármentesítést; értesítették a környezetvédelmi hatóságot és a vízügyi igazgatóságot, valamint a rendőrséget, hogy kiderítsék, hogyan került a házba a mérgező anyag.

A katasztrófavédelmi igazgatóságot a Dózsa György úti házban élő lakók értesítették, akik nemrégiben vásárolták meg az ingatlant.

A higany elemi állapotban ezüstös, fémszínű, cseppfolyós, vezeti a hőt és az elektromos áramot, könnyen párolog, ezért zárva tárolandó nehézfém. Vegyületeinek mérgező hatása régóta ismert. Maga a fém is toxikus, és fejfájást, remegést, húgyhólyaggyulladást, valamint emlékezetvesztést okozhat. Ha törött hőmérőből vagy más módon kerül a környezetünkbe higany, az folyamatosan párologni fog, és súlyosan mérgező lesz, amíg teljesen el nem párolog.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

higany

családi ház

pince