Internetes csalókra bukkantak: milliókat lopnak a gyanútlan felhasználóktól

MTI   
  Megosztom
Internetes csalókra bukkantak: milliókat lopnak a gyanútlan felhasználóktól

Online termékvásárlásokra fókuszáló akció indult az internetes csalók lebuktatására: hazánkban tizenegy nap alatt 41,5 millió forint összértékben szűrtek ki csaláshoz kapcsolódó tranzakciókat.

Az Europol Európai Kiberbűnözés Elleni Központja által koordinált internetes termékvásárlásokra fókuszáló nemzetközi akcióban 19 ország bűnüldözési hatósága vett részt. Az akció során a nemzetközi szinten együttműködő rendőri szervek 60 internetes csalót fogtak el, 6500 csaláshoz kapcsolódó tranzakciót azonosítottak, amelyek értéke több mint másfél milliárd forint.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda által vezetett magyarországi akció hazai szervezésében a Magyar Bankszövetség is közreműködött. Tizenegy nap alatt hazánkban 250 online csalást szűrtek ki, több mint 130 bankkártyaadat felhasználásával: a tranzakciók összértéke meghaladta a 41,5 millió forintot.

A rendőrség közleményében hangsúlyozta, hogy a csalások nagy része megelőzhető, ha a vásárlók néhány dologra kiemelten ügyelnek. Fontos, hogy ellenőrizzék, hogy eszközük biztonságos-e az online vásárláshoz és hogy a felkeresett oldal valós-e. Kiemelték, hogy az online vásárlással kapcsolatos dokumentumokat el kell menteni és amennyiben magánszemélytől vásárolunk online, akkor soha ne küldjünk előre pénzt az eladónak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

bűn

bűncselekmény

lopás

internet

csalás

rendőrség