Internetes csalókra bukkantak: milliókat lopnak a gyanútlan felhasználóktól

MTI   
  Megosztom
Internetes csalókra bukkantak: milliókat lopnak a gyanútlan felhasználóktól

Online termékvásárlásokra fókuszáló akció indult az internetes csalók lebuktatására: hazánkban tizenegy nap alatt 41,5 millió forint összértékben szűrtek ki csaláshoz kapcsolódó tranzakciókat.

Az Europol Európai Kiberbűnözés Elleni Központja által koordinált internetes termékvásárlásokra fókuszáló nemzetközi akcióban 19 ország bűnüldözési hatósága vett részt. Az akció során a nemzetközi szinten együttműködő rendőri szervek 60 internetes csalót fogtak el, 6500 csaláshoz kapcsolódó tranzakciót azonosítottak, amelyek értéke több mint másfél milliárd forint.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda által vezetett magyarországi akció hazai szervezésében a Magyar Bankszövetség is közreműködött. Tizenegy nap alatt hazánkban 250 online csalást szűrtek ki, több mint 130 bankkártyaadat felhasználásával: a tranzakciók összértéke meghaladta a 41,5 millió forintot.

A rendőrség közleményében hangsúlyozta, hogy a csalások nagy része megelőzhető, ha a vásárlók néhány dologra kiemelten ügyelnek. Fontos, hogy ellenőrizzék, hogy eszközük biztonságos-e az online vásárláshoz és hogy a felkeresett oldal valós-e. Kiemelték, hogy az online vásárlással kapcsolatos dokumentumokat el kell menteni és amennyiben magánszemélytől vásárolunk online, akkor soha ne küldjünk előre pénzt az eladónak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

bűn

bűncselekmény

lopás

internet

csalás

rendőrség