Várják az igazi telet: nem is gondolnád mennyire fontos lehet a növényeknek

HelloVidék   
  Megosztom
Várják az igazi telet: nem is gondolnád mennyire fontos lehet a növényeknek

Az őszi nedves időjárásnak köszönhetően jelenleg minden a tervezett rend szerint halad és szépen fejlődik az őszi vetés, ám a gazdák még várják az igazi telet, mivel a növények egészsége szempontjából meghatározó lehet a kórokozókat ritkító hideg és a védelmező hótakaró - írja a Világgazdaság.

A lap szerint az előző évinél sokkal jobb képet mutatnak az őszi vetések, mivel az évszak 2019-ben sokkal ideálisabb volt. A 2018-as őszi aszály, por után most a gazdálkodók a nedves talajba tudtak vetni. Tavaly a vetésidőben voltak olyan területek, amelyek annyira átáztak, hogy géppel nem lehetett a földekre menni.

A GOSZ információi szerint a búza és az egyéb őszi kalászosok vetése szinte száz százalékig a tervek szerint haladt: a kikelt növények szépen fejlődnek. Ennek ellenére a termelők bíznak benne, hogy lesz még hótakaró, és beköszönt a kártevőket és a kórokozókat ritkító hideg.

Várjuk a mínusz 10-15 fokos fagyokat, amelyek segítenék a természetes növényvédelmet és a gabonának sem ártanak. Persze jobb lenne, ha a hidegebb idő hótakaró alatt érné a vetéseket

- mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

fagy

hideg

tél

vetés

növény

gazda

hótakaró

mezőgazdaság