Várják az igazi telet: nem is gondolnád mennyire fontos lehet a növényeknek

HelloVidék   
  Megosztom
Várják az igazi telet: nem is gondolnád mennyire fontos lehet a növényeknek

Az őszi nedves időjárásnak köszönhetően jelenleg minden a tervezett rend szerint halad és szépen fejlődik az őszi vetés, ám a gazdák még várják az igazi telet, mivel a növények egészsége szempontjából meghatározó lehet a kórokozókat ritkító hideg és a védelmező hótakaró - írja a Világgazdaság.

A lap szerint az előző évinél sokkal jobb képet mutatnak az őszi vetések, mivel az évszak 2019-ben sokkal ideálisabb volt. A 2018-as őszi aszály, por után most a gazdálkodók a nedves talajba tudtak vetni. Tavaly a vetésidőben voltak olyan területek, amelyek annyira átáztak, hogy géppel nem lehetett a földekre menni.

A GOSZ információi szerint a búza és az egyéb őszi kalászosok vetése szinte száz százalékig a tervek szerint haladt: a kikelt növények szépen fejlődnek. Ennek ellenére a termelők bíznak benne, hogy lesz még hótakaró, és beköszönt a kártevőket és a kórokozókat ritkító hideg.

Várjuk a mínusz 10-15 fokos fagyokat, amelyek segítenék a természetes növényvédelmet és a gabonának sem ártanak. Persze jobb lenne, ha a hidegebb idő hótakaró alatt érné a vetéseket

- mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

fagy

hideg

tél

vetés

növény

gazda

hótakaró

mezőgazdaság