Várják az igazi telet: nem is gondolnád mennyire fontos lehet a növényeknek

HelloVidék   
  Megosztom
Várják az igazi telet: nem is gondolnád mennyire fontos lehet a növényeknek

Az őszi nedves időjárásnak köszönhetően jelenleg minden a tervezett rend szerint halad és szépen fejlődik az őszi vetés, ám a gazdák még várják az igazi telet, mivel a növények egészsége szempontjából meghatározó lehet a kórokozókat ritkító hideg és a védelmező hótakaró - írja a Világgazdaság.

A lap szerint az előző évinél sokkal jobb képet mutatnak az őszi vetések, mivel az évszak 2019-ben sokkal ideálisabb volt. A 2018-as őszi aszály, por után most a gazdálkodók a nedves talajba tudtak vetni. Tavaly a vetésidőben voltak olyan területek, amelyek annyira átáztak, hogy géppel nem lehetett a földekre menni.

A GOSZ információi szerint a búza és az egyéb őszi kalászosok vetése szinte száz százalékig a tervek szerint haladt: a kikelt növények szépen fejlődnek. Ennek ellenére a termelők bíznak benne, hogy lesz még hótakaró, és beköszönt a kártevőket és a kórokozókat ritkító hideg.

Várjuk a mínusz 10-15 fokos fagyokat, amelyek segítenék a természetes növényvédelmet és a gabonának sem ártanak. Persze jobb lenne, ha a hidegebb idő hótakaró alatt érné a vetéseket

- mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

fagy

hideg

tél

vetés

növény

gazda

hótakaró

mezőgazdaság