Szörnyű tragédiára emlékeznek: 55 áldozatot követelt a bányakatasztrófa

MTI   
  Megosztom
Szörnyű tragédiára emlékeznek: 55 áldozatot követelt a bányakatasztrófa

Az 1909-ben történt súlyos bányaszerencsétlenségre emlékeznek kedden Ajkán a  Csingervölgyért Egyesület szervezésében. Gerencsér Hilda a bányászati hagyományok megőrzését, ápolását végző egyesület elnöke a tragédia napjának részleteiről beszélt.

Az ajkai Bányászati Múzeum honlapján olvasható összegzés szerint a baleset az Ármin szállítóaknában történt. A légaknában belobbant a bányatűz, az így keletkezett gázok és füst miatt 55 bányász halt meg 1909. január 14-én. A bányászati hagyományok megőrzését, ápolását végző egyesület elnöke, Gerencsér Hilda elmondta, hogy a megemlékezésen felidézik a történteket.

A katasztrófa napján reggel hat órakor 259 ember szállt a mélybe, háromnegyed órával később azonban füstölni kezdett az egyik szellőztető ventilátor. A kezelő próbálta elhárítani a hibát, de sikertelenül, így a füst egyre jobban szétterjedt a bányában. A bányaüzem vezetői és a munka irányítói próbálták megszervezni a mentést, de ez egyre reménytelenebbé vált a füst és az emberek között kitört pánik miatt. A mélyben rekedt bányászok az első személyszállító kasokkal még feljutottak, ám a füstben és sötétségben tolongó emberek a kast túlterhelték, amely végül elakadt, megközelíthetetlenné téve a helyszínt. Ezután más irányból indulva folytatták a mentést, de amikor 11 óra után sikerült a kast elérni, élő embert már nem találtak. A mentés ezt követően is folytatódott, a segítséget nyújtók közül többen rosszul lettek, ketten életüket vesztették

- mondta.

A Riethmüller Ármin bányafelügyelőről és igazgatóról elnevezett Ármin-akna 1904 és 1960 között működött, 1965-ban ott nyílt meg az ajkai Bányászati Múzeum. A bányakatasztrófa áldozatainak nevét emléktábla őrzi.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

bánya

katasztrófa

megemlékezés

ajka

baleset

tragédia