Sorra húzzák le a rolót a falusi kisboltok: így segítenének rajtuk

HelloVidék   
  Megosztom
Sorra húzzák le a rolót a falusi kisboltok: így segítenének rajtuk

Míg például 2010-ben összesen 5563 üzlet működött Jász-Nagykun-Szolnok megyében, addig 2018-ban már csak 4558, ami kilenc év alatt több mint ezer bezárt egységet jelent. Sokan küzdenek a fennmaradásért. Az élelmiszerboltok száma 1600-ról nagyjából 1400-ra csökkent nyolc év alatt. A problémát a drasztikusan apadó forgalom okozza.

Évente 14 milliárd forintos segítséggel mentené meg a kormány a kétezer fő alatti településeken működő kisboltokat, amik egymás után zárnak be a vásárlóerő-csökkenés miatt. A helyieknek, kifejezetten az idősebbeknek azonban szükségük van az üzletek megmaradására. A Szoljon.hu egy mesterszállási, csomagolt élelmiszert és dohányárut is kínáló vegyesbolt tulajdonosát kérdezte a helyzetről.

"A klasszikus kereskedői fogásokkal igyekszünk több vásárlót vonzani, például akciókkal. Jelentősebb profitot nehéz kitermelni, jelenleg a bevétel a fennmaradáshoz elegendő"

- nyilatkozta Mitovszky Pál. A település csekély forgalma háromfelé oszlik, mert időközben az egyik sarki csemege is újranyitott, élesítve a helyi versenyt.

Takács György, aki Kétpón és Kuncsorbán működtet vegyesboltokat a kilencvenes évek eleje óta, így jellemezte a körülményeket:

"A kis lélekszámú településeken a vásárlók létszáma nem annyira magas, ám igen ragaszkodók és hűségesek. A környékbeli multikkal nehéz felvenni a versenyt, de igyekszünk."


Ezek a kisboltok még küzdenek a fennmaradásért, ám az évek során egyre több üzlet volt kénytelen bezárni megyei szinten is. A KSH adatai szerint

Az élelmiszerboltok száma pedig 1600-ról nagyjából 1400-ra csökkent nyolc év alatt. A problémát a drasztikusan apadó forgalom okozza.

A problémával kapcsolatban Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke azt nyilatkozta: a kormányzat eltökélt abban, hogy pénzügyi segítséget nyújtson a kistelepüléseken működő élelmiszerboltoknak. A tervezet szerint évente összesen 14 milliárd forinttal segítené a kormány a 2000 fő alatti kistelepüléseken működő boltokat. Az, hogy milyen formában, egyelőre kidolgozás alatt áll, hiszen az uniós szabályoknak is meg kell felelnie a támogatásnak.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő azt mondta: a vidék fejlődéséhez elengedhetetlen a helyi kiskereskedelem fejlesztése, a mindenhol elérhető internet és a jó minőségű utak, tehát a közszolgáltatások minőségének nem kellene rosszabbnak lenniük, mint egy városban. Az idei költségvetésben 150 milliárd forintot szavaztak meg ezekre a célokra és a falusi csokra.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kisbolt

vegyesbolt