Döbbenet: életbe sem lépett, máris visszavonták a Tokajt védő rendeletet

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenet: életbe sem lépett, máris visszavonták a Tokajt védő rendeletet

A benne foglaltak garanciát jelentettek volna a térség szőlész-borász hagyományainak megőrzésére, többek között a birtokok használatára, az épületekre, pincékre vonatkozóan. A korlátozó rendelkezéseket azért hozták, hogy meg lehessen őrizni a táj egységes történelmi arculatát.

Még hatályba sem lépett, de máris visszavonták a a Tokaj-Hegyaljai történelmi borvidék szigorú védettségére vonatkozó kormányrendeletet, amit 2019 végén fogadtak el és jelent meg a Magyar Közlönyben is. A kihirdetését követő 15. napon lépett volna hatályba.

A korlátozó rendelkezéseket azért hozták, hogy meg lehessen őrizni a táj egységes történelmi arculatát, írja az Mfor.

A kormány a rendelet visszavonásáról ugyancsak a Magyar Közlönyben értesített, indoklást azonban nem fűztek a döntéshez. A lap emlékeztet, hogy a NER-hez szorosan kötődő üzletembereknek, így például Mészáros Lőrincnek vannak érdekeltségeik a tokaji borvidéken.

A rendelet többek között azt is előírta, hogy ingatlant a borszőlőkataszterből - leszámítva az eredeti tevékenység fejlesztését szolgáló eseteket - nem lehet kivonni, illetve az ingatlanon csak borszőlőt és étkezési szőlőt lehet termeszteni. Visszavonása révén érvényét veszette a helyben folyó bányászati tevékenységet korlátozó rendelkezés és az is, ami nem engedélyezte volna az erdőterületek megszüntetését mezőgazdasági és beépítésre szánt terület kialakítása érdekében.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tokaji borvidék