Döbbenet: életbe sem lépett, máris visszavonták a Tokajt védő rendeletet

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenet: életbe sem lépett, máris visszavonták a Tokajt védő rendeletet

A benne foglaltak garanciát jelentettek volna a térség szőlész-borász hagyományainak megőrzésére, többek között a birtokok használatára, az épületekre, pincékre vonatkozóan. A korlátozó rendelkezéseket azért hozták, hogy meg lehessen őrizni a táj egységes történelmi arculatát.

Még hatályba sem lépett, de máris visszavonták a a Tokaj-Hegyaljai történelmi borvidék szigorú védettségére vonatkozó kormányrendeletet, amit 2019 végén fogadtak el és jelent meg a Magyar Közlönyben is. A kihirdetését követő 15. napon lépett volna hatályba.

A korlátozó rendelkezéseket azért hozták, hogy meg lehessen őrizni a táj egységes történelmi arculatát, írja az Mfor.

A kormány a rendelet visszavonásáról ugyancsak a Magyar Közlönyben értesített, indoklást azonban nem fűztek a döntéshez. A lap emlékeztet, hogy a NER-hez szorosan kötődő üzletembereknek, így például Mészáros Lőrincnek vannak érdekeltségeik a tokaji borvidéken.

A rendelet többek között azt is előírta, hogy ingatlant a borszőlőkataszterből - leszámítva az eredeti tevékenység fejlesztését szolgáló eseteket - nem lehet kivonni, illetve az ingatlanon csak borszőlőt és étkezési szőlőt lehet termeszteni. Visszavonása révén érvényét veszette a helyben folyó bányászati tevékenységet korlátozó rendelkezés és az is, ami nem engedélyezte volna az erdőterületek megszüntetését mezőgazdasági és beépítésre szánt terület kialakítása érdekében.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tokaji borvidék