Egyre több pálinka készül: mutatjuk melyik megye a dobogós

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre több pálinka készül: mutatjuk melyik megye a dobogós

Az elmúlt években összesen 26 ezer főzőberendezést vásároltak a házi pálinkára vágyók és összesen 151 ezer liter párlatot állítottak elő otthonukban. A pénzügyminiszter szerint az unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az a kezdeményezés, amely engedélyezi bizonyos mennyiségű tömény italt adómentes előállítását - írja a Magyar Nemzet.

Bárki főzhet otthonában pálinkát és ahhoz, hogy ez ne ütközzön semmilyen szabályba, mindősszek két alapvető feltétel szükséges. A főzőberendezést be kell jelenteni az önkormányzatnál, illetve úgynevezett párlatadójegyet kell vásárolni.

A jegy ára hétszáz forint, ami egy liter tömény ital elkészítésére jogosítja fel az érintettet. A tavalyi évben 151 ezer adójegy talált gazdára. Ez a szám több mint harminc százalékkal magasabb az előző esztendőben rögzített mennyiségnél, így a jegyekből az állam 105 millió forint bevételre tett szert.

Az államtitkár a helyhatóságok statisztikáját ismertetve a lap kérdésére közölte, hogy 2019-ben több mint 2200 új üstről érkezett bejelentés. A készülékekről 2015 óta vezetnek hivatalos statisztikát, az otthoni párlatkészítés mellett döntő személyek az elmúlt öt évben nagyjából 26 ezer főzőberendezésről adtak számot az önkormányzatoknál. A legtöbb üstöt eddig Pest megyében regisztrálták, de Veszprémben, Borsodban és Zalában is sokan vettek otthonra főzőkészüléket. A legkevesebb bejelentést Nógrád megyében jegyezték fel, miként Vasban, Tolnában és Komárom-Esztergom megyében is átlag alatti a bejelentések száma.

Hozzáfűzte, hogy az otthoni főzés szabályainak megtartását az önkormányzati adóhatóságok ellenőrzik, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal figyel arra, hogy a házi pálinkák ne kerüljenek kereskedelmi forgalomba, mivel az otthon készített ital a készítője és családja, vendégei fogyasztására szolgál.

Tállai András pénzügyminiszter elmondta, hogy a házipárlat- készítének hazánkban régi időkre visszanyúló hagyománya van, ezért mindig jelentős fontossággal bírt. A kormány 2010 után bizonyos mennyiségig jogszabályba foglalta az adómentes pálinkafőzés jogát, ám az Európai Unió emiatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

A mai időkben szó szerint létkérdésnek számít, hogy egy-egy nép megtartsa, megtarthassa régi szokásait és hagyományait. Az adómentes pálinkafőzés szabadságáról ezért nem tett le a magyar kormány.

Ezt követően hosszas tárgyalások révén juthattunk el a mostani rendszerig, amelynek részeként a kedvezményes, hétszáz forintos adójegy került bevezetésre, de a magyar kormány a későbbiekben szeretné ezt a csekély terhet is eltörölni, ezért minden ilyen jellegű törekvést támogat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pálinka

pálinkafőzés

szabály

hagyomány