Ember a vízben: a befagyott Deseda-tóból mentettek ki egy férfit a somogyi tűzoltók

HelloVidék   
  Megosztom
Ember a vízben: a befagyott Deseda-tóból mentettek ki egy férfit a somogyi tűzoltók

A párosok kötélbiztosítás mellett, a recsegő-ropogó jégen előbb térdre, majd hasra ereszkedve, létrán csúszva indultak a lékben rekedt ember segítségére, az akcióról videó is készült. Szerencsére nem éles helyzet volt, hanem gyakorlat, hiszen a szakemberek szerint fontos, hogy a tűzoltók készségszinten tisztában legyenek a jégről mentés szakszerű módszereivel.

Korábban mi is írtunk arról, hogy az utóbbi hetek időjárásának köszönhetően az országban több helyen elkezdett kialakulni a jégpáncél szabad vizeink felszínén, ami sokakat bátorított fel arra, hogy akár a tiltás ellenére is a részben befagyott tavakra merészkedjenek. Annak ellenére, hogy az országos figyelmeztetések szerint a szabad vizeink jegesedése még nem érte el azt az állapotot, hogy biztonságos legyen a korcsolyázás vagy akár egy jégtúra, sorra készültek a felvételek a Tisza-tó és a Pécsi-tó jegén sétáló, szórakozó emberekről.

Ezúttal egy videó került elő, méghozzá egy jégen történt baleset, pontosabban annak szimulációja kapcsán, szúrta ki az Infostart. A felvételt a BM Országos Katasztrófavédelem osztotta meg Facebookon, és az látható rajta, amint a somogyi tűzoltók egy embert mentenek a Desedán. Mint kiderült, ez egy gyakorlat volt, a bajba került férfit az egyik kollégájuk "alakította".

... a Deseda-tó víztükrének részleges befagyása lehetőséget nyújtott a kaposvári hivatásos tűzoltóknak a gyakorlatozásra. Ma délelőtt az eligazítás és a taktikai megbeszélés után kijelölt párokban indultak a jégen vágott lékhez a tűzoltók. A tó közepén bajba jutott embert - aki alatt beszakadt a jég - egyik kollégájuk játszotta. A párosok kötélbiztosítás mellett, a recsegő-ropogó jégen előbb térdre, majd hasra ereszkedve, létrán csúszva indultak a lékben rekedt társuk segítségére

- írták a felvételhez.

A szakemberek azt is hozzátették: fontos, hogy a tűzoltók készségszinten tisztában legyenek a jégről mentés szakszerű módszereivel, hiszen a befagyott tavak vonzzák a téli sportok szerelmeseit, akiknek bármikor szükségük lehet a gyors segítségre.

Korábbi cikkünkben arról is írtunk, hogy milyen körülmények között, hol és milyen szabályoknak megfelelve van lehetőség szabadtéri vízen korcsolyázni, illetve mekkora bírságra számíthat az, aki szabályt szeg a jégre merészkedéskor.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

deseda

befagyott tó

katasztrófavédelem