Rengeteg hal pusztult el a vízügyesek figyelmetlensége miatt Siófokon

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteg hal pusztult el a vízügyesek figyelmetlensége miatt Siófokon

A Sió csatorna zsilipjének leengedését anélkül tették meg, hogy gondoskodtak volna az ott élő állatok mentéséről. A halak egy része egyébként azért került a száraz részekre, mert az eresztést látva több helyi lakos is megpróbálta kihasználni a lehetőséget és ellopni a pocsolyákban csapdába esett halakat, ami orvhalászatnak számít.

Hétfőn leengedték a zsilipet a Sió csatornánál, aminek az lett az eredménye, hogy többszáz hal vívott haláltusát az iszapban, sok el is pusztult. A 444 sokkoló olvasói fotókat osztott meg az esetről és arról, milyen körülmények között folyik a Balaton új, leeresztő zsiliprendszerének építése.

A területről anélkül eresztették le a vizet, hogy gondoskodtak volna a benne élő gerinces állatok mentéséről.

Nemrég kezdődött a Balaton vizét leeresztő Sió-zsilip és a Sió-csatorna felújítása, nettó 14,5 milliárd forintból. A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Dunántúli Vízügyi Főigazgatóság konzorciuma viszi. A siófoki duzzasztott csatornaszakasz vizét azért kellett leengedni, mert most kezdik a duzzasztott rész alsó végét alkotó kiliti műtárgy átépítését az alapozással, írja a portál. Az azonban elkerülte a vízügyesek figyelmét, hogy a műszaki feladat végrehajtásán kívül az élőlények épségéről sem ártott volna gondoskodni.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője azt nyilatkozta: a siófoki horgászegyesület elnöke még aznap, hétfőn napközben jelezte nekik, hogy halak kerültek szárazra vagy igen sekély vízbe. A vízügy néhány órán belül 20-30 centiméterrel megemelte ennek a résznek a vízszintjét, így az addig el nem pusztult halak megmenekültek, a helyzet így hétfő estére már stabilizálódott.

Kalauz Zoltán, a Siófoki Horgász Egyesület elnöke szerint a halak egy része azért került a száraz részekre, mert

A rajtakapottak közül volt, aki elszórta a sekély vízból kiszedett zsákmányát. A helyi horgászok bíznak abban, hogy az eset után a korábbinál jobban együtt tudnak működni a vízügyesekkel.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

siófok

zsilip

halpusztulás