Rengeteg hal pusztult el a vízügyesek figyelmetlensége miatt Siófokon

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteg hal pusztult el a vízügyesek figyelmetlensége miatt Siófokon

A Sió csatorna zsilipjének leengedését anélkül tették meg, hogy gondoskodtak volna az ott élő állatok mentéséről. A halak egy része egyébként azért került a száraz részekre, mert az eresztést látva több helyi lakos is megpróbálta kihasználni a lehetőséget és ellopni a pocsolyákban csapdába esett halakat, ami orvhalászatnak számít.

Hétfőn leengedték a zsilipet a Sió csatornánál, aminek az lett az eredménye, hogy többszáz hal vívott haláltusát az iszapban, sok el is pusztult. A 444 sokkoló olvasói fotókat osztott meg az esetről és arról, milyen körülmények között folyik a Balaton új, leeresztő zsiliprendszerének építése.

A területről anélkül eresztették le a vizet, hogy gondoskodtak volna a benne élő gerinces állatok mentéséről.

Nemrég kezdődött a Balaton vizét leeresztő Sió-zsilip és a Sió-csatorna felújítása, nettó 14,5 milliárd forintból. A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Dunántúli Vízügyi Főigazgatóság konzorciuma viszi. A siófoki duzzasztott csatornaszakasz vizét azért kellett leengedni, mert most kezdik a duzzasztott rész alsó végét alkotó kiliti műtárgy átépítését az alapozással, írja a portál. Az azonban elkerülte a vízügyesek figyelmét, hogy a műszaki feladat végrehajtásán kívül az élőlények épségéről sem ártott volna gondoskodni.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője azt nyilatkozta: a siófoki horgászegyesület elnöke még aznap, hétfőn napközben jelezte nekik, hogy halak kerültek szárazra vagy igen sekély vízbe. A vízügy néhány órán belül 20-30 centiméterrel megemelte ennek a résznek a vízszintjét, így az addig el nem pusztult halak megmenekültek, a helyzet így hétfő estére már stabilizálódott.

Kalauz Zoltán, a Siófoki Horgász Egyesület elnöke szerint a halak egy része azért került a száraz részekre, mert

A rajtakapottak közül volt, aki elszórta a sekély vízból kiszedett zsákmányát. A helyi horgászok bíznak abban, hogy az eset után a korábbinál jobban együtt tudnak működni a vízügyesekkel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

siófok

zsilip

halpusztulás