Hatalmas expedíció kezdődik: így térképezik fel a műanyagszennyezést a Tiszán

MTI   
  Megosztom
Hatalmas expedíció kezdődik: így térképezik fel a műanyagszennyezést a Tiszán

2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák, és közben felméréseket végeznek. Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek, kutatók dolgoznak azon, hogy létrehozzanak egy hulladéktérképet, ami jól jön majd a folyótisztítási akcióknál. A lerakódásokat szisztematikus analízisnek vetik alá, és többek között regisztrálják a különböző műanyagtípusokat.

Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével mérik fel a PET Kupa szakemberei a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában, a Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében. A projekt célja a teljes folyóra kiterjedő hulladéktérkép létrehozása, amelynek segítségével hatékonyabbá tehetőek a folyótisztítási akciók.

A program a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában veszi kezdetét.

Elsődleges cél, hogy a szabad szemmel is látható műanyag-lerakódások pontos helyét és méretét részletesen feltáró Tiszai Hulladéktérképet kiterjesszék a teljes folyóra és annak mindkét partjára. Ezeket a lerakódásokat szisztematikus analízisnek vetik alá, és többek között regisztrálják a különböző műanyagtípusokat.

A PET Kupa a projekt eredményeit egy összefoglaló tanulmányban teszi közzé magyar és angol nyelven. A szennyezett pontok feltérképezését követően létrejön egy honlap is, amely oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni, gyakorlati tippeket és megoldásokat felvonultatva a hulladékcsökkentéshez, míg az ingyenes applikáció segíti a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását.

A nyilvános programhoz a megfelelő vízi jártassággal rendelkezők bármikor csatlakozhatnak. A Tiszta víz, boldog Tisza projekt a Nemzetközi Beruházási Bank 50 ezer eurós (mintegy 19 millió forintos) támogatásával valósul meg. A PET Kupa hét éves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere. A Felső-Tisza- és a Tisza-tó környéke fellélegezhet, de sok terület vár még beavatkozásra.

Korábban arról számoltunk be, hogy a Tisza és a Duna után a Zala folyóban, valamint a Balatonban is kimutattak mikroműanyagokat. A Dunában Budapestnél köbméterenként ötven részecskét detektáltak, szerencsére a Balatonban és a Zalában nem ennyire vészes a helyzet.

A legtöbb azonosított részecske polietilén anyagú, de emellett polipropilént, polisztirolt és PVC-t is találtak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mikroműanyag

tisza

pet kupa

vízszennyezés

önkéntesség

hulladékgyűjtés

hulladéktérkép