Végleg kicsöngetnek? Megszűnik az oktatás a foktői iskolában

HelloVidék   
  Megosztom
Végleg kicsöngetnek? Megszűnik az oktatás a foktői iskolában

Január végén megszűnik az oktatás a foktői általános iskolában: a második félévet már egy másik intézményben kezdik el a diákok. A tanulólétszám az utóbbi években folyamatosan csökkent és 2019 szeptemberében már csak nyolc diákkal kezdődött meg a tanítás.

A lap információi szerint január végétől megszűnik az oktatás a foktői általános iskolában. Batkai Károly, a településvezetője elmondta, hogy a foktői önkormányzat sok éven keresztül küzdött, hogy megtartsa legalább az alsó tagozatot.

Az intézménytszépen felújították, több támogatást adtak a tanulóknak, például ingyenes étkezést, tankönyvet és úszásoktatást. Digitális táblákkal, számítógépekkel felszerelt iskolában folyt az oktatás kis létszámú osztályokban és helyben. Mégis évről évre egyre kevesebb diák iratkozott be, ugyanis a szülők a helyi intézmény kihasználása helyett, inkább elvitték a gyermeküket a közelben található városi iskolába.

Rohamosan csökkent a tanulók száma: először a felső tagozatot kellett megszűntetni. 2019 szeptemberében mindössze nyolc fővel kezdődött meg a tanítás: a nyolc alsós egy összevontan tanult egy osztályban.

A félévkor történő váltásra azért volt szükség, mert a foktői tagintézmény-vezetőnek december 31-ével megszűnt a munkaviszonya. A diákokat a kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája veszi át második félévtől, azonban a foktői iskolát egyelőre nem zárják be, csak az oktatás szűnik meg. Abban az esetben, ha a 2020-2021-es tanévre lesz legalább nyolc elsős beiratkozó, újra benépesülhet az iskola.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

iskola

oktatás

bezár

általános iskola

foktő