Hiába volt enyhébb idő, nem használtak kevesebb gázt a magyarok

MTI   
  Megosztom
Hiába volt enyhébb idő, nem használtak kevesebb gázt a magyarok

A hazai nettó termelés a belföldi felhasználás 15 százalékát fedezte, a kedvező piaci árak mellett nőtt a nettó behozatal is. A lakossági fogyasztás bővülése ugyanakkor a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint azt jelzi, hogy nem elég az energetikai beruházások jelenlegi ösztönzése.

Az előző gázévben az enyhe időjárás ellenére a korábbi évek átlagának megfelelő mennyiségű gáz fogyott; a hőmérséklet-ingadozások kiszűrésével egyértelműen nőtt a kereslet, a lakossági fogyasztás emelkedése pedig azt mutatja, hogy a jelenlegi árszint kevéssé ösztönöz a gázfelhasználásban a takarékoskodásra, és a mai ösztönzők nem elégségesek az energiahatékonysági beruházásokra - közölte hétfőn a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A 2018 őszétől 2019 őszéig tartó időszak piacmonitoringjának adataiból kiemelték, hogy

A kedvező piaci árak mellett nőtt a nettó behozatal, amihez az alacsonyabb termelés mellett a tárolói készletezés megemelkedése járult hozzá. A tárolók magasabb szintű kihasználását az orosz-ukrán gázvita miatti bizonytalanság indokolta, és a térség más országait is felhalmozásra késztette. Meghatározónak nevezték a cseppfolyósított földgáz kereskedelmét is. A kínálat bőséges volt, a kedvező árak mellett a tárolói töltöttség 97 százalékot ért el Európában.

A MEKH a belföldi fogyasztásra utalva kedvezőnek nevezi az ipari és erőművi felhasználás növekedését. A lakossági fogyasztás bővülése ugyanakkor szerintük azt jelzi, hogy nem elég az energetikai beruházások jelenlegi ösztönzése.

Az összesítés adatai szerint a vizsgált időszakban 108 terawattóra (TWh) gáz fogyott Magyarországon. A felhasználás egy ével korábban 106 terrawattórát, két évvel korábban 111 terrawattórát tett ki, a belföldi fogyasztás tehát tavaly nem változott jelentősen.

amely a reáljövedelmek emelkedése, és a gáz árának más fűtési megoldásokhoz viszonyított jelentős csökkenése miatt nőhet. A jelenlegi árszint tehát kevéssé ösztönöz a földgázzal való takarékoskodásra.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fűtés

gáz

gázfűtés

gázfelhasználás