Nehéz helyzetben a soproni borászok: a magas pinceadó miatt is főhet a fejük

HelloVidék   
  Megosztom
Nehéz helyzetben a soproni borászok: a magas pinceadó miatt is főhet a fejük

A bortermelők a nyereségükhöz képest túl sok ingatlanadót fizetnek, mivel rendkívül nagy a helyigényük. Az adófajtát az önkormányzat idén megint megemelte, most 1100 forint négyzetméterenként, derül ki a Népszava cikkéből.

A megemelt építményadóval küszködnek a soproni történelmi borvidék szőlőtermelői, emellett az eladatlan készletek is gondot jelentenek nekik. Az eredetvédett területen a gazdák a pincéjüket nem a hegyoldalra, hanem a városban, a házuk alá építették, a bevezett építményadó miatt azonban egyre többet kell fizetniük, mostanra már a szervezett tiltakozást tervezik, derül ki a Népszava cikkéből.

Farkas Lajos, a Sopron Fertőmenti Hegyközség elnöke azt nyilatkozta:

A bortermelők a nyereségükhöz képest túl sok ingatlanadót fizetnek, mivel rendkívül nagy a helyigényük. Az adófajtát az önkormányzat idén megint megemelte, most 1100 forint négyzetméterenként.

A helyi szőlészek és borászok az elmúlt évben a szőlő kilóját 50-60 forintért, az önköltség feléért tudták csak eladni, ezenkívül váratlanul érte őket a csökkenő borfogyasztás is. A termelési költség felfelé ível, közben jelentős készletük halmozódott fel. A szőlőkivágások száma is emelkedett, csak az elmúlt évben 15 hektárnál nagyobb terület veszett el. Az egykor kiemelkedő jelentőségű szőlőtermő területen, a Virágvölgyben manapság traktorok helyett egyre több a családi ház. Mára a külterületi ingatlanoknak körülbelül az egyharmadát belterületbe vonták.

Az osztrák termelők mindezzel párhuzamosan rengeteget fejlődtek: Ausztriában ma már nem sopronit, hanem saját bort isznak, Pozsonyban utoljára a múlt század első felében volt piaca a soproni bornak. A jelentős hazai felvevőhelyek, Budapest és a többi nagyváros messze van, a szállítási költségek igen magasak. Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának új elnöke úgy véli,

A hegyközség azt szeretné elérni, hogy a borászok ingatlanadóját arányosan, de legalább a felére csökkentsék. Ezen kívül a borvidék menedzselésében is aktívabb részvételre kérik a városvezetést.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sopron

borvidék

pince

pinceadó