Az Ipolyban köthet ki a veszélyes anyag: egy szlovák patak már tele van vele

HelloVidék   
  Megosztom
Az Ipolyban köthet ki a veszélyes anyag: egy szlovák patak már tele van vele

30 ezer köbméter veszélyes anyag ömlött a dél-szlovákiai Varbók patakba. A fermentátumot úgy kell elképzelni, mintha tisztítatlan szennyvíz lenne. Nem mérgező, de hatása nagyon káros a vizek élővilágára.

30 ezer köbméter veszélyes anyag ömlött a dél-szlovákiai Varbók patakba, aminek vize az Ipolyba folyik. Nem mérgező, de oxigénhiányt okozva óriási pusztításra képes. Mivel a szlovák szakemberek gáttal elzárták a szennyezést, ökológiai katasztrófára az érintett patakszakaszon lehet számítani, írja a 24.hu. Mint kiderült, egy baleset következtében megsérült biogáztartály okozta a bajt. Úgy tudni, 30 ezer köbméternyi veszélyes anyag szabadult ki. Magyar érintettség is van: a Varbók patakból induló víz Ipolyságnál folyik az Ipolyba, majd a Dunába.

Dr. Lukács Balázs, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa azt nyilatkozta:

Ahogy ugyanis a tartályból kiszabadul és oxigéndús környezetbe kerül, az anaerob baktériumok működése leáll, a lebontást a vízben élő aerob baktériumok folytatják, oxigént vonva el a vízből. Az ezt nehezen bíró élőlények (nem csak a halak) elpusztulnak. Ökológiai katasztrófáról azonban egy Ipoly méretű folyónál nem beszélhetünk ilyen esetben. "A kiszabadult fermentátum mennyiségét nagyjából úgy képzelhetjük el, mint ha egy 30 ezer fős város napi szennyvizét a folyóba vezetnénk: a víz elszíneződne, büdös lenne, kisebb halpusztulást is megfigyelhetnénk, de tragédiáról, katasztrófáról nem beszélhetnénk", mondta el a szakember.. Azt is hozzátette, hogy patakok, folyók esetében a szennyezés megszüntetése után a felsőbb és alsóbb szakaszokról indulva az élővilág viszonylag hamar benépesíti az elpusztult szakaszokat.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ipoly

veszélyes anyag