Eltűnhet a magyar mák a boltokból? Ez fenyegeti a termelést

HelloVidék   
  Megosztom
Eltűnhet a magyar mák a boltokból? Ez fenyegeti a termelést

Termelési és piaci oldalról is akad néhány jelentős kihívás a mák esetében, ennek járt utána az Agrárszektor.hu. A tavaszi mák előbb-utóbb eltűnik Magyarországról, és ennek csak egyik oka, hogy az ipari mák hazai feldolgozása megszűnt, a másik a klíma előnytelen változása.

Az utóbbi években csökkent a hazai máktermő terület, hiszen megszűnt a máktok hazai feldolgozása, a szem értéke pedig a cseh kínálattól függően hektikusan változik. Termelési és piaci oldalról is akad néhány jelentős kihívás a mák esetében. Az Agrárszektor.hu Pájtli József Tolna megyei gazdálkodót kérdezte a mostani helyzetről, aki azt mondta:

és ennek csak egyik oka, hogy az ipari mák hazai feldolgozása megszűnt, a másik a klíma előnytelen változása. Hiába vannak kiváló máktalajaink Bács-Kiskunban és Békésben, ha ma már a profitábilis termesztéshez öntözésre is szükség lenne. Óriási jelentősége lett a virágzás és érés idejének is. A tavaszi mák nagy eséllyel egy aszályos időjárásban kénytelen virágot bontani, jellemzően túl korán és kényszerérik, ami alaposan lerontja a potenciális hozamot.

Az étkezési mák hátránya, hogy termelése több adminisztrációs teherrel jár, mint az ipari máké, mivel az utóbbi esetében – hiába szigorúbb az ellenőrzés a magas alkaloida-tartalom miatt – jellemzően egy integrátor át tudja vállalni ezeket a terheket a termelőtől.

Az ipari mák termőterülete még ma is többszöröse az étkezésinek Magyarországon, hiszen a tokon kívül a tokban rejlő szemek éppúgy értékesíthetőek, mint az étkezési fajtáké.

Sokat emelkedett a munkaerő költsége is, és egyre fájóbb a szakmában tapasztalható tudáshiány. Nem kell azonban végképp eltemetni a reményt: étkezési célú mákból még mindig bőségesen biztosított a hazai ellátás. A KSH adatai szerint a 2018-as termésből – ami össz-vissz 2317 tonna volt – is félre tudtunk tenni 455 tonnát, 200 tonna exportra is jutott. Ennek bizonyára köze van a mákfogyasztás csökkenéséhez is, amiről azonban a KSH nem vezet elkülönített statisztikát.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mák

magyar mák

agrárszektor