Veszélyes kétféle hipó csomagolása: nem árt óvakodni tőlük

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Veszélyes kétféle hipó csomagolása: nem árt óvakodni tőlük

A nem megfelelően záródó csomagolás komoly termékbiztonsági kockázatot jelent, mert a hipók akár súlyos bőrirritációt vagy szemkárosodást is okozhatnak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 15 különböző fehérítőt ellenőrzött.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 15 különböző fehérítőt ellenőrzött, közülük két hipó csomagolásával volt gond. A szakemberek azt is kiszámolták, hogy hatóanyag-tartalmuk arányában mennyibe kerül a vizsgált fehérítőszerek használata.

A labor a folteltávolításhoz használt fehérítőszerek - egyrészt textilkímélő, oxigén alapú folttisztítók, másrészt klórtartalmú fertőtlenítők - hatóanyag-tartalmát és ár-érték arányát vizsgálta. A nyolcféle textilkímélő fehérítőszer esetében az aktív oxigén tartalmat ellenőrizték. A vizsgálat szerint mindegyik termék összetétele megfelelt a címkén feltüntetett adatoknak, és a csomagolásuk is biztonságos volt.

1 gramm vagy 1 milliliter hatóanyag ára a legalacsonyabb, 13,1 forintos tételtől egészen 117,5 forintig terjedt.

A peroxid-tartalmú termékekhez képest a hagyományos háztartási hipó és a klórtartalmú fehérítő, fertőtlenítő szerek ára kisebb eltérést mutatott, ezekből 1 grammnyi vagy milliliternyi hatóanyag legalább 3,2 forintba, de legfeljebb 23,3 forintba került. A laboratórium két hipónál megállapította, hogy a rosszul záródó kupak miatt használatuk nem biztonságos. A fehérítőszerek vizsgálatának eredményei az ITM oldalán olvashatóak.

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta,

A vizsgálatok szerint veszélyes termékek lekerültek a boltok polcairól, a fogyasztóvédelmi hatóság megtiltotta forgalmazásukat és értékesítésüket.

A klórtartalmú tisztítószerek nagyon hamar veszítenek hatékonyságukból, a hipó minőség megőrzési ideje mindössze néhány hónap. Ezért

A különböző tisztítószerek célzott vizsgálata a mosó- és fehérítőszerek után még februárban újabb termékkörrel folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hipó

itm

figyelmeztetés