A legjobb helyre kerül a lefoglalt, illegális eredetű tűzifa: rászorulóknak adják

HelloVidék   
  Megosztom
A legjobb helyre kerül a lefoglalt, illegális eredetű tűzifa: rászorulóknak adják

A Nébih pályázata révén egyrészt csökkentik a környezeti terhelést, mert az elkobzott, de újrahasznosított tűzifa helyett ugyanezen célra már nem vágnak ki újabb fákat, másrészt a rászorulók szociális helyzetének javításához is hozzájárulnak.

Az illegális eredetű fatermékek közérdekű célú felhasználására indított pályázati lehetőséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az EUTR-ellenőrzések során elkobzott termékekből a program első szakaszában csaknem 1300 köbméter (közel 13 ezer mázsa) tűzifára pályázhatnak ingyenesen önkormányzatok, közhasznú szervezetek, egyházak és egyházi jogi személyek.

2015 óta a faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzése is Nébih feladatai közé tartozik.

A fatermékek nyomon követhetőségét, mennyiségi, minőségi, fajtabeli azonosságát a Nébih a teljes láncban, az egész ország területén ellenőrizheti. Az illegális eredetű faterméket forgalomba hozó és a vásárlókat megkárosító személyekkel szemben a Nébih EUTR részlege mintegy

Az EUTR (European Union Timber Regulation) szabályozás célja, hogy megakadályozza az illegális fakitermelésekből, erdőirtásokból származó faanyag Európai Unió területén történő értékesítését. Ezzel a tagállamokban és világszerte hozzájárul az erdők, a fával borított területek védelméhez és ezen keresztül a klímavédelmi és más környezetvédelmi célok eléréshez.

Míg az eredetigazolás nélküli élelmiszereknél - a magas kockázat miatt – többnyire a megsemmisítés az egyetlen járható út, az elkobzott fatermékeknél szerencsére az uniós szabályok is lehetőséget adnak a közérdekű célokra történő felhasználásra.

A pályázatra való jelentkezés díjtalan, az elektronikusan beküldött pályázatok elbírálása a kérelmek érkezési sorrendjében történik és a beérkezéstől számított 30 napon belül döntés is születik. A Nébih jelenlegi felhívása a faanyagkészletek kimerüléséig folyamatosan érvényes, a rendelkezésre álló készletadatokat naponta frissítik.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűzifa

illegális tűzifa

rászorulók

nébih