Leállt a gyártás: évek óta bizonytalan, lehet-e kapni a fontos csecsemőgyógyszert

HelloVidék   
  Megosztom
Leállt a gyártás: évek óta bizonytalan, lehet-e kapni a fontos csecsemőgyógyszert

Nagyjából két éve állt le a gyár, azóta hol van, hol nincs az újszülöttek számára gyártott készítményből, a K-vitaminból. A kórházakban szerencsére nincs hiány, a patikákban azonban igen.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy ismét hiánycikk lett egy fontos csecsemőgyógyszer, a K-vitamin. Már több szülői csoport is létrejött a közösségi oldalakon, kizárólag a Konakion injekció miatt. Ebben próbál segíteni néhány védőnői szolgálat is, akik szintén ezeken a felületeken próbálják meg begyűjteni a családoknál feleslegben maradt ampullákat.

Nagyjából két éve állt le a gyár, azóta hol van, hol nincs az újszülöttek számára gyártott készítményből – ezt nyilatkozta az ATV-nek Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Azt is mondta, hogy

Ezer gyerekből 1-2 újszülött születik K-vitaminhiánnyal, ami komoly vérzékenységet okozhat az első hetekben. Ezért alakult ki az a protokoll, hogy

A probléma gyökere az egyik gyártó leállása, ami nagyjából két éve történt. Emiatt keletkezett hiány a gyártásban, a szokásos csatornákon pedig nem érkezik be kellő mennyiség.

A kórházakban azonban továbbra is rendelkezésre áll, és az is fontos, hogy a meglévő adagokat a kórházba koncentráljuk. A patikai forgalomba nem kerül ki annyi, amennyi elég lenne arra a nagyjából hathónapos időszakra, amíg jellemzően csak anyatejes táplálás történik.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

k-vitamin

hiány

csecsemőgyógyszer

gyógyszerhiány

vitaminhiány