Leállt a gyártás: évek óta bizonytalan, lehet-e kapni a fontos csecsemőgyógyszert

HelloVidék   
  Megosztom
Leállt a gyártás: évek óta bizonytalan, lehet-e kapni a fontos csecsemőgyógyszert

Nagyjából két éve állt le a gyár, azóta hol van, hol nincs az újszülöttek számára gyártott készítményből, a K-vitaminból. A kórházakban szerencsére nincs hiány, a patikákban azonban igen.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy ismét hiánycikk lett egy fontos csecsemőgyógyszer, a K-vitamin. Már több szülői csoport is létrejött a közösségi oldalakon, kizárólag a Konakion injekció miatt. Ebben próbál segíteni néhány védőnői szolgálat is, akik szintén ezeken a felületeken próbálják meg begyűjteni a családoknál feleslegben maradt ampullákat.

Nagyjából két éve állt le a gyár, azóta hol van, hol nincs az újszülöttek számára gyártott készítményből – ezt nyilatkozta az ATV-nek Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Azt is mondta, hogy

Ezer gyerekből 1-2 újszülött születik K-vitaminhiánnyal, ami komoly vérzékenységet okozhat az első hetekben. Ezért alakult ki az a protokoll, hogy

A probléma gyökere az egyik gyártó leállása, ami nagyjából két éve történt. Emiatt keletkezett hiány a gyártásban, a szokásos csatornákon pedig nem érkezik be kellő mennyiség.

A kórházakban azonban továbbra is rendelkezésre áll, és az is fontos, hogy a meglévő adagokat a kórházba koncentráljuk. A patikai forgalomba nem kerül ki annyi, amennyi elég lenne arra a nagyjából hathónapos időszakra, amíg jellemzően csak anyatejes táplálás történik.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

k-vitamin

hiány

csecsemőgyógyszer

gyógyszerhiány

vitaminhiány