Harc a klímaváltozás ellen: milliárdokért telepítenek új erdőket

MTI   
  Megosztom
Harc a klímaváltozás ellen: milliárdokért telepítenek új erdőket

Az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtól függően 80-130 százalékkal több forrást is igénybe vehetnek. A jövedelempótló támogatás összege az eddigi hektáronkénti 172 euróról 432 euróra emelkedett, igénybevételének időtartama minden fafaj esetében egységesen 12 évre nőtt. Így több támogatást kapnak a gazdák, és fafajtól függően 4-7 évvel hosszabb ideig vehetik igénybe azt.

A Vidékfejlesztési Program erdőtelepítést támogató pályázatának keretében újabb 221 kérelem támogatásáról döntött az Agrárminisztérium. A most megítélt 7 milliárd forintos támogatást a nyertes pályázók erdőtelepítésre, valamint a fenntartási időszakhoz tartozó erdészeti szakfeladatok ellátására fordíthatják. Az irányító hatóság eddig 1077 kérelem támogatásáról hozott döntést, összesen 26,3 milliárd forint értékben,

Az erdőgazdálkodás közvetlenül is megoldást kínál a klímaváltozásra, ezért cél az ország fával borított területeinek növelése. Ezt elősegítendő hirdette meg az agrártárca a mintegy 39 milliárd forint keretösszegű Erdősítés támogatása című felhívást.

Annak érdekében, hogy a gazdálkodók minél kedvezőbb feltételekkel telepíthessenek új erdőterületeket, a tárca a felhívás módosításáról döntött. Az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtól függően 80-130 százalékkal több forrást is igénybe vehetnek. Ugyancsak változás, hogy a jövedelempótló támogatás összege az eddigi hektáronkénti 172 euróról 432 euróra emelkedett és igénybevételének időtartama minden fafaj esetében egységesen 12 évre nőtt. Így több támogatást kapnak a gazdák, és fafajtól függően 4-7 évvel hosszabb ideig vehetik igénybe azt.

A pályázatra beérkezett kérelmek elbírálása folyamatosan zajlik, ezen az oldalon elérhető a pályázati felhívás, ami továbbra is nyitva áll az érdeklődők előtt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erdő

erdőtelepítés

vidékfejlesztési program

támogatás

pályázat