Több tonnányi szeméttől szabadítják meg az ártéri erdőt: siralmas a helyzet

HelloVidék   
  Megosztom
Több tonnányi szeméttől szabadítják meg az ártéri erdőt: siralmas a helyzet

Natura 2000-es ártéri erdőterület megtisztítására készülnek február 28. és március 1. között a vízügy és a Tiszai PET Kupa szakemberei. A Vásárosnamény és Tiszaszalka határában található részen ukrán vízügyi szakemberek is dolgoznak majd.

Natura 2000-es ártéri erdőterület megtisztítására készülnek február 28. és március 1. között a vízügy és a PET Kupa szakemberei. A Vásárosnamény és Tiszaszalka határában található, súlyosan szennyezett területet 2018-ban térképezték fel a hulladékmonitoringot végző szakemberek, és azóta rendszeresen szerveznek ide hulladékgyűjtő akciókat. A szervezők abban bíznak, hogy a mostani, minden eddiginél több résztvevőt és támogatót mozgósító programmal egy újabb, jelentős lépést tesznek a kiemelt természetvédelmi jelentőségű terület megtisztításában.

Az elmúlt években hagyománnyá vált a téli tiszaszalkai erdőtakarítás, amelynek előzménye, hogy a PET Kupa eddigi monitoring tevékenysége alatt itt találta meg a hazai Tisza-szakasz eddig legsúlyosabban szennyezett, hulladékkal borított területét.

A kiemelt folyami hulladék több mint felét újrahasznosították.

Az utolsó árhullámmal érkező műanyag áradatot a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság géplánca tartóztatta fel, az ezt megelőző árhullámok azonban még akadálytalanul szennyezték a területet. Ezért van szükség a következő folyó- és ártéri erdő tisztítási beavatkozásra. A szakemberek február 28. és március 1. között a nemrégiben lerakódott hulladékot emelik ki, és az eddig el nem ért területeket tisztítják meg. Az eddigi tapasztalatok és a mozgósított, magas résztvevői létszám alapján

Köztudott, hogy a hulladék java része Ukrajnából és Romániából érkezik az áradások alatt. A pillekönnyű PET-palackokat és vegyes kommunális hulladékot a Tisza és mellékfolyói hozzák magyar területekre. Ezért a vízügy szakemberei és a PET Kupa évek óta kutatják azokat az ukrán-magyar együttműködési lehetőségeket, amelynek eredményeként a környezetszennyezési problémát már a gyökerénél felszámolhatnák. Az előző évek egyeztetései után idén már szoros szakmai kapcsolatok épültek ki kárpátaljai hulladékgazdálkodó és civil szervezetekkel, akik szintén részt vesznek az eseményen, több mint ötven ukrán vízügyi szakember is betársul a takarító akcióba.

Címkép, videó: PET Kupa

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hulladék

műanyag

ártéri erdő

vásárosnamény

tiszaszalka

tisza

tiszai pet kupa

hulladékgyűjtés