Harmadfokú készültség a Felső-Tiszán: árad a folyó és egyre több a hulladék

MTI   
  Megosztom
Harmadfokú készültség a Felső-Tiszán: árad a folyó és egyre több a hulladék

Árhullám vonul le a Tisza magyarországi szakaszán az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására. Az árral egyre több kommunális hulladék érkeziks Ukrajnából, ezért harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el. A hulladékot géplánccal távolítják el.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjére az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására a Tisza magyarországi szakaszán kisebb árhullám vonul le. Az áradással egy időben, csütörtök délután a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálata a telepített kamerarendszer alapján jelezte, hogy ukrán területről percenként mintegy húsz kommunális hulladék érkezik a folyón.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 6 milliméter csapadék várható, amely további vízszintemelkedést okoz, és az áradással várhatóan további flakon és uszadék érkezik.

Az OVF tájékoztatása szerint pénteken elkezdődik az erdőtakarítás Tiszaszalkánál, és így a magyar Tisza egyik legszennyezettebb, Natura 2000-es ártéri erdeje tisztul meg hétvégén a hulladéktól. Most először, a magyar vízügyesek meghívására, több mint ötven ukrán vízügyi szakember is részt vesz az akcióban, amelyben a vízügyi szakemberek mellett PET Kupások és civilek vesznek részt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a kármentesítéshez szükséges teljes infrastruktúrával, a vízügy szakértőivel és önkénteseivel segíti a munkát.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

áradás

tisza

felső-tisza